Bugün vefatının yıldönümü

İBB, Orhan Veli’yi unutmuyor…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İBB, Orhan Veli’yi unutmuyor…
Abone ol
Orhan Veli Kanık bugün yaşasaydı 73 yaşında olacaktı. Ünlü şairimizin Rumeli Hisarı’ndaki mezarı yine bir ölüm yıl dönümünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restore edilmişti.

Bundan seneler önce Orhan Veli’nin kız kardeşi Firüzan Yolyapan ziyaret edilmiş. Ünlü şairin mezarının aslına döndürülmesi konusundaki fikirler İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat tarafından Yolyapan’la paylaşılmıştı.

Sonrasında İBB işe koyulmuş ve 2020 yılında yine bir vefat yıldönümünde Orhan Veli’nin mezarını restore etmişti…

Restorasyonu sosyal medya hesabından duyuran da yine İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat olmuştu. Polat paylaşımında, “Orhan Veli sivil İstanbul’un sesidir. Sokağın şiirini yazan büyük bir sedadır” ifadelerini kullanmıştı.

Mezarı Abidin Dino’nun tasarladığını, üzerindeki yazıları ise Emin Barın'ın yazdığını belirten Polat, “Şatafatın, lüksün, elitizmin, parlak yüzeylerin değil; sokağın insanı onlar. Orhan Veli’nin mezarı da buna uygun bir şekilde bir amorf taş kütlesinin içinden isminin çıktığı, ona çok yakışan özel bir tasarım. Geçtiğimiz yıllarda Orhan Veli’nin ruhunu temsil eden bu mezar çok iyi niyetli olmakla beraber, aslında konuyu çok iyi anlayamamış bir girişimle granitle kaplanmıştı. Biz İBB olarak mezarı restore ettik ve eski haline geri çevirdik” açıklamasında bulunmuştu.

Restorasyon sırasında çekilen görüntüleri de paylaşan Polat,

"Ne yapsak az kalır Rumeli Hisarı'ndan esen bir İstanbul rüzgarıdır Orhan Veli. 

‘İndirince tenkafesine neşteri

Doktor beyler yürek gördüler

Yürekte ne gördüler dersiniz

Yürekte memleket gördüler'" yazdı.

Mahir Polat dün yine doğum gününde “Doğum günün kutlu olsun Veli’nin oğlu, canım Orhan Veli” sözleriyle Orhan Veli’yi unutmadığını gösterdi.


Yorum Yazın