İTÜ, ”Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 100’e girdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İTÜ, ”Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 100’e girdi
Abone ol
Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu: ”İTÜ bu yıl QS tarafından açıklanan alan bazlı sıralamalarda, ’Mühendislik ve Teknoloji’ alanında ilk 100’e girerek 95’inci sırada yer aldı. Böylece, bu kategoride dünyada ilk 100’e giren ilk ve tek Türk üniversitesiyiz” ”Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul Teknik Üniversitesini ilk 50’de görebileceğiz. Çalışmalarımızı ona göre şekillendiriyoruz. YÖK de bu noktada bize her türlü desteği veriyor”

İSTANBUL (AA) HİKMET FARUK BAŞER İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ'nün bu yıl QS tarafından açıklanan alan bazlı sıralamalarda, 'Mühendislik ve Teknoloji' alanında dünyada ilk 100'e girerek 95'inci sırada yer aldığını söyleyerek, "Böylece, bu kategoride dünyada ilk 100'e giren ilk ve tek Türk üniversitesiyiz." dedi.

Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerin dünyada her yıl farklı akademik derecelendirme kuruluşları tarafından çeşitli parametreler ışığında ele alınıp derecelendirildiğini ve buna göre sıralamalar ortaya çıkarıldığını söyledi.

Dünya çapında önemli sıralama kuruluşlarından biri olan Quacquarelli Symonds'ın da (QS) her yıl hem genel hem de alan bazlı çeşitli sıralamalar yaptığını belirten Koyuncu, alan bazlı sıralamaların "Mühendislik ve Teknoloji", "Sağlık Bilimleri", "Temel bilimler", "Sosyal Bilimler" ve "Sanat" alanında yoğunlaştığını ifade etti.

Prof. Dr. Koyuncu, Quacquarelli Symonds (QS) 2024 Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması'nda bu yıl İTÜ'nün büyük bir başarı elde ettiğini vurgulayarak, "İTÜ bu yıl QS tarafından açıklanan alan bazlı sıralamalarda, 'Mühendislik ve Teknoloji' alanında ilk 100'e girerek 95'inci sırada yer aldı. Böylece, bu kategoride dünyada ilk 100'e giren ilk ve tek Türk üniversitesiyiz." diye konuştu.

İTÜ'nün ağırlıklı olarak mühendislik ve mimarlık eğitimine yoğunlaşan bir üniversite olduğunu hatırlatan Koyuncu, "Mühendislik ve Teknoloji" alanında ilk 100'e girmelerinin kendileri için çok büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Koyuncu, hedeflerinin her yıl bu tırmanışı sürdürmek olduğunu vurgulayarak, "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul Teknik Üniversitesini ilk 50'de görebileceğiz. Çalışmalarımızı ona göre şekillendiriyoruz. YÖK de bu noktada bize her türlü desteği veriyor." ifadelerini kullandı.

"İTÜ'nün küresel düzeydeki başarılarını daha da ileri taşımayı hedefliyoruz"

Prof. Dr. Koyuncu, 3 yıllık bir çalışmanın sonucu olarak ilk 100'e girdiklerinin altını çizerek, şunları söyledi:

"İTÜ 250 yıllık bir çınar. Bu çınarın yeri ilk 20, hatta ilk 10 olmalı. Önümüzdeki yıllarda buna da ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. 2024 QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması'nda ayrıca ilk 100'e girdiğimiz diğer bölümlerimiz de maden mühendisliği ile petrol mühendisliği oldu. Bu alanlarda dünyada ilk 5170 aralığında bulunuyoruz. Bunun yanında bilgisayar, elektrikelektronik, inşaat, mimarlık, malzeme, makine, havacılık, kimya mühendisliği gibi 7 mühendislik alanında da dünya çapında ilk 100200 aralığına girmiş bulunuyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda bu aralığa giren alanlarda da ilk 100'e dahil olmak."

Üniversite olarak 2024 yılını "Küresel Etki Yılı" ilan ettiklerini kaydeden Koyuncu, İTÜ'nün küresel düzeydeki başarılarını daha da ileri taşımayı hedeflediklerini dile getirdi.

Koyuncu, son yıllarda İTÜ'nün özellikle teknoloji ile ArGe'nin birlikte yürüdüğü projelere ağırlık verdiğini kaydederek, "Her geçen gün artan yeni projelerimizle birlikte, multidisipliner ve teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı bir ekosistemi benimsiyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde faaliyete başlayan 5G Teknoloji Kampüsü projesi bu çalışmalarımızdan biri. Türkiye'de 5G haberleşme altyapısının en geniş bir şekilde kurulduğu kampüs, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü'dür. Artık İTÜ Ayazağa Kampüsü bir teknoloji kampüsüdür." değerlendirmesinde bulundu.

İTÜ'nün en başarılı olduğu alanlardan birinin de yer bilimleri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Koyuncu, bu alanda Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni (MATAM) geçen günlerde tanıttıklarını hatırlattı.

Koyuncu, merkezin çok kısa bir süre içerisinde faaliyete geçeceğini kaydederek, "Başta Marmara Bölgesi olmak üzere ülkemizdeki aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere dair dinamik, sayısal, interaktif tehlike ve risk haritalama teknikleri geliştirilecek. Aynı zamanda bina bazlı ivme haritaları oluşturularak deprem senaryoları hazırlanacak ve bu senaryolar ile kentsel dönüşüm, sanayi planlama ve afete hazırlık altyapısı için veri üretilecek." diye konuştu.

Hedefimiz iş arayan değil, işveren mühendis ve mimarlar yetiştirmek"

Prof. Dr. İsmail Koyuncu, yapay zeka konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, "Akıllı şehirler, özelde akıllı kampüs noktasında bir araştırma merkezi kurduk. Yakın zamanda bunun açılışını da yapacağız. Yapay zeka noktasında da Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bulunuyor. Öğrencilerimize, Yapay Zeka ve Veri Bilimi Mühendisliği lisans eğitimi veriyoruz. Yakın zamanda yüksek lisans ve doktora programlarını da başlatıyoruz." dedi.

Teknoloji ve ArGe ekosistemine odaklanan daha birçok yeni iş birliğini ilerleyen dönemlerde faaliyete alacaklarını belirten Koyuncu, "Bütün bu başlattığımız işbirlikleriyle birlikte yeni teknolojiler geliştirilecek. Bu teknolojiler patente, ürüne, yayına dönüşecek. Buradan elde edilecek yayınlardan alacağımız atıflar ve diğer katma değerlerle birlikte ileriki dönemlerde mühendislik ve teknoloji alanlarıyla birlikte diğer alt alanlarda da üniversitemizi çok daha üst seviyelere taşıyacağız." ifadelerini kullandı.

Koyuncu, teknik ve sosyal alanda girişimci öğrenci yetiştirdiklerini, böylece öğrencilerin mezun olmadan kendi girişimlerini oluşturma noktasında İTÜ'nün desteğiyle kendi yollarını yürüyebildiğini vurguladı.

Koyuncu, hedeflerinin mezun oldukları anda iş arayan mühendis ve mimarlar değil, işveren mühendis ve mimarlar yetiştirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Kaynak:AA


Yorum Yazın