"Hükümet iş makinalarıyla enkaza girmeye karar vermiş" diyen İspanyol arama-kurtarma ekipleri Türkiye'yi terketti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Hükümet iş makinalarıyla enkaza girmeye karar vermiş" diyen İspanyol arama-kurtarma ekipleri Türkiye'yi terketti
Abone ol
İspanya ve Slovakya'dan gelen arama-kurtarma ekipleri Türkiye'de gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında arama ve kurtarma çalışmalarına destek için gelmişlerdi. Bu iki ülkeden gelen ekipler, günler sonra "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı aldı" diyerek Türkiye'den ayrılma kararı aldılar.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında başlayan ve 9. gününe giren arama-kurtarma çalışmalarında birçok ülkeden ekipler görev aldı.

Bu ekipler sayesinde yüzlerce kişi canlı olarak kurtarıldı. Ancak yurtdışından gelen ekipler "güvenlik" ve "koordinasyonsuzluk" konularına da dikket çektiler. Adana Havalimanı üzerinden ülkelerine dönen İspanyol ve Slovak arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını tamamlamalarının sebebi olarak "enkazlarda iş makinelerinin çalışmaya başladığı" iddiasını öne sürdüler. 

İspanya kamu yayıncısı RTVE kanalına konuşan İspanyol ekibin üyesi Pedro Frutos "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı verdi. İş makinelerini koymak, zaman kazanmak demek. Fakat böyle bir şey, bir sürü insanın ölmesi demek. Bunun bir parçası olmayacağız" dedi.

4 gün boyunca bölgede kurtarma yapan Slovakya ekibinden bir görevli de "Bize bugün döneceğimiz söylendi. Çünkü artık tam bir insanlık krizi ortaya çıkıyor. Hükümet iş makineleriyle enkaza girmeye karar vermiş" diye konuştu.

İddia sosyal medyada da tepki topladı.

Önceki gün de başta Avusturya ve Almanya'dan gelen uluslararası kurtarma ekipleri "güvenlik kaygıları" nedeniyle çalışmalarını durdurmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da iddialara "iftira" karşılığını vermişti.

 


Yorum Yazın