Hazır giyim sektöründe işten çıkarmalar hızlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hazır giyim sektöründe işten çıkarmalar hızlandı
Abone ol
İşten çıkarmaların başladığı hazır giyim sektöründe istihdam kaybının yüzde 10-15 seviyesini görebileceği belirtildi. İşten çıkarmalar, TÜİK verilerine de yansıdı.

Emek yoğun sektörlerin başında gelen hazır giyim ve tekstilde işten çıkarmalar hızlandı. Bu yıl ağustos-ekim arasında iki sektörde toplam istihdam kaybı 15 bini aştı. Sektör temsilcileri, daralan talebe bağlı olarak istihdam kaybının yüzde 10-15’e ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu ekim ayı ücretli çalışan istatistiklerine göre bu yılın ağustos ayından ekim ayına kadar geçen sürede tekstil sektöründe 9 bin 217, hazır giyimde ise 6 bin 290 kişinin işine son verildi. Böylece 3 aylık süre içinde iki sektörün toplam istihdamı 1 milyon 229 bine geriledi. 

"Yüzde 20-30'a varan daralmalar göreceğiz"

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, şunları söyledi:

"Aralıkta istihdam kayıpları artarak devam edecek. Çünkü müşterilerden gelen sinyaller hem ihracat hem de iç piyasa anlamında çok parlak değil. Yüzde 20-30’a varan daralmaları göreceğiz. Hareketlerimizi de buna gör ayarlıyoruz. Zira işçilik, diğer maliyetler ve kurdaki baskı nedeniyle fiyat tutturamıyoruz. Bu da iş ve müşteri kaçırmamıza yol açıyor. Daralma bu kez 9 ay bir yıl gibi sürecek. Önlemimizi ona göre almak, çevik ve kuvvetli olmak durumundayız. 2023, sıkışan ve rekabetin daha fazla olduğu bir dönem olacak. Zaten krediye, sermayeye erişim de eskisi kadar kolay değil. Yatırım iştahı olmadığı gibi mevcut yatırımları da koruyamıyoruz. Hazır giyim sektörü istihdamında yüzde 10-15 kaybımız olabilir”

Merkez Bankası kasım ayı verilerine göre sektörde kapasite kullanım oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 geriledi ve yüzde 70,4 seviyesinde gerçekleşti. Kasım ayı PMI verilerine göre tekstil sektörü takip edilen 10 sektör içinde hem üretim hem de yeni siparişlerin en belirgin yavaşlama gösterdiği sektör oldu.


Yorum Yazın