Gülru Çongar Gezen yazdı: Türkiye’de doğalgaz ucuz mu?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gülru Çongar Gezen yazdı: Türkiye’de doğalgaz ucuz mu?
Abone ol
Gülru Çongar Gezen'in kaleme aldığı "Türkiye’de doğalgaz ucuz mu?" adlı makale şöyle;

Bu sene Avrupa’nın doğalgaz sıkıntıları her ne kadar bizim gündem yoğunluğumuzdan dolayı arka plana atılsa da sıklıkla yer aldı basında. Avrupa’da soğuyan hava ve Rusya’dan gelen doğalgaz miktarının azalmasıyla fiyatlar 1 yılda  yüzde 800 zamlandı.

Gelir giderimizi birim fiyat üzerinden değerlendirdiğimizde mevcut enflasyonu bizim kadar hissetmeselerde anlaşılan oralarda da durum karışık.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2022 yılı bütçe sunumunda dile getirdiği "Türkiye’nin Avrupa’nın en ucuz doğalgazını tükettiği" cümlesinden yola çıktım. Hatırlayanlar vardır yıllar önce Burhan Kuzu’nun da sosyal medya hesabından benzer bir açıklaması vardı, Kuzu;  “Avrupa’da doğalgazı en ucuz kullanan ülke Türkiye. Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi, Rusya’dan doğalgazı Türkiye’den daha ucuza aldığı halde, Türkiye’den daha pahalı olarak tüketiciye satıyor.” demişti. Yükselen kur ve peş peşe zamlar dolayısıyla 2019’daki bu açıklama bir kesimden tepki görmüştü. Ancak satın alma gücüne ve Euro’ya göre paritelendirildiğinde farklı sonuçlar çıksa da Kuzu’nun açıklamalarında doğruluk payı vardı. 

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın