Ortak açıklama bekleniyor

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında sona doğru

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında sona doğru
Abone ol
Muhalefet partilerinin 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' çalışmasında sona gelindi. 6 siyasi parti genel başkanları tarafından ortak açıklama bekleniyor.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin ''Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' çalışması tamamlandı.

Çalışmanın 6 liderin katılacağı ortak bir toplantı ile açıklanması bekleniyor.

CHP, İYİ Parti Demokrat Patı, Deva, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin hukuktan sorumlu genel başkan yardımcılarının yaklaşık 3 aylık üzerinde çalıştığı dosya tamamlandı. 

Yasama, yürütme, yargı ile temel hak ve özgürlükler olmak üzere 5 bölümden oluşan iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşün yol haritası olma özelliği taşıyan metin genel başkanlar tarafından son bir kez daha gözden geçirilmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacak.

Oturma düzeni

Açıklama için ocak ayı başı işaret edilmişti ancak şimdi ocak ayı sonu ya da şubat ayı başı konuşuluyor. Henüz tarih netleşmese de ortak açıklamanın nasıl olacağı ile birlikte oturma düzeni de konuşulmaya başlandı. 

Geçtiğimiz hafta kulislere yansıyan bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 6 liderin katılacağı programda liderlerin ya da partilerin isimlerine göre alfabetik sıra ile oturulabileceği, söz haklarının da böyle düzenlenebileceği önerisinde bulundu. 

Kılıçdaroğlu’nun önerisi kabul görürse parti sıralaması CHP, DEVA, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi şeklinde olurken liderlerin isimlerine göre sıralama Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Gültekin Uysal, Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu şeklinde oluyor. Ancak bir başka öneri daha var. Bu öneri ise liderlerin 'tecrübeleri' gözetilerek, yani yaşlarına göre sıralanması. Bu durumda ise sıralama Temel Karamollaoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Gültekin Uysal oluyor. 6 liderin ortak açıklaması planlandığı gibi gerçekleşirse bakalım hangi sıralamaya karar verilecek.

6 siyasi parti genel başkanlardan gelebilecek olası değişiklik

Sunumun ardından 6 siyasi parti genel başkanlardan gelebilecek olası değişiklik talimatları çerçevesinde hukukçu kurmaylar tekrar iletişime geçecek. Metne en son halinin verilmesiyle birlikte bu kez genel başkanlar bir araya gelecek ve görüşecek. Daha sonra üzerinde mutabakata varılan metin kamuoyu ile paylaşılacak.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının içeriğinde neler var?

Cumhurbaşkanının 7 yıllığına ve bir kez seçilmesi, görev süresi dolduktan sonra aktif siyasete dönememesi, tarafsız olması, bakanların Meclis içinden seçilmesi, HSK'nın ikiye ayrılması, Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının arttırılması, Meclis'in daha etkin hale gelmesi ve seçim barajının yüzde 3 olması 6 muhalefet partisinin hazırladığı güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının başlıca özellikleri olarak dikkat çekiyor.

Çalışmada merak edilen en önemli nokta

Çalışmada merak edilen önemli noktalardan birisi de Cumhurbaşkanı'nın nasıl seçileceği konusuydu. Ancak metinde bu konuya değinilmedi. Hatta bu bölümde "Bu konuda öneride bulunulmamıştır" ifadesi kullanıldı. Bu konunun daha sonra halk tarafından ve yeni Meclis tarafından karara bağlanacağı belirtildi.


Yorum Yazın