Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti nerededir? Ne zaman kuruldu? Kurucuları kimlerdir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti nerededir? Ne zaman kuruldu? Kurucuları kimlerdir?
Abone ol
Kendilerini Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti olarak adlandırılan bir oluşum kuruluşunu açıkladı ve Türkiye'de irtibat bürosu kurdu. Peki, Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti nerededir? Ne zaman kuruldu? Kurucuları kimlerdir? işte detaylar...

İlk temsilciliğini de Ankara Çankaya Beştepe Mahallesi’nde açan Batı Azerbeycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti 100 yıldan beri ayrı düşürülen Türk dünyasını yeniden buluşturma çabasında olduğunu iddia ediyor.

Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti nerededir? 

Sözde ülkenin Türkiye'yle sınırı yaklaşık 15 Kilometre, Gürcistan ile 42 kilometre civarında. Batıda Nahçıvan Özerk Bölgesi ve Türkiye, doğuda Azerbaycan, kuzeyde Gürcistan, güneyde İran, kuzeybatıda ise Ermenistan ile komşu. Ermenistan ve Nahçıvan arasındaki bölgeyi kapsayarak Azerbaycan'ın iç bölgelerine doğru ilerleyen sınırı  olduğundan söz ediliyor, çünkü tüm bunlar kağıt üzerinde ve reel politik bir durum yok.

Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti ne zaman kuruldu?

 Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Ali Arslan’ın belirttiğine göre, 40 yıllık bir hazırlıktan sonra 10 Mart 2021’de kurulmuş. Kırk yıl boyunca bu hazırlığın kimler tarafından nasıl yürütüldüğü ise meçhul.  

Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti'nin kurucuları kimlerdir?

Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov'un imzaladığı resmi atamalar da Türk medyasında yer aldı. Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov'un Uluslararası ilişkiler ve iktisat yardımcısı görevine Nusret Yahyabeyler getirildi. Türkiye Cumhuriyeti içerisinde vazifeli Cumhurbaşkanı yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı yönetim başkanlığına Bülent Özgül, Cumhurbaşkanı vitse prezident'i görevine Erdal Antakyalı, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine İsmet Kavruk, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Cengiz Çiçek, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Ahmet Erdoğan, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Ragıp Taygan, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Sadullah Hasoğlu, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Necmettin Çelik, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine ve Dışişleri Bakanlığı görevine Mehmet Ali Arslan, Sağlık Bakanlığı görevine Rövşan Celilov'un atamaları yapılmış. 


Yorum Yazın