Google'a doodle olan İlk Türk Kadın Astronom Nüzhet Gökdoğan kimdir, hayatı hakkında merak edilenler...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Google'a doodle olan İlk Türk Kadın Astronom Nüzhet Gökdoğan kimdir, hayatı hakkında merak edilenler...
Abone ol
Google, Türkiyenin ilk kadın gök bilimcilerinden biri olarak tanınan Türk astronom ve matematikçi Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan'a özel "Doodle" hazırladı. Başarıları, çalışmaları, kariyeri ile adından söz ettiren ünlü gökbilimci aynı zamanda ilk kadın dekan olmasıyla da anılıyor. Nüzhet Gökdoğan kimdir? Nüzhet Gökdoğan kaç yaşında öldü? Nüzhet Gökdoğan hayatı hakkında tüm merak edilenler…

Google, ana sayfasında bugüne özel hazırladığı "Doodle"da, Nüzhet Gökdoğan'ın 113. yaş gününü kutladı. Bugünün Doodle'ı, “Türkiye'nin ilk kadın gök bilimcilerinden biri olarak tanınan Türk astronom ve matematikçi Nüzhet Gökdoğan'ı anıyor” ifadelerini kullanıldı.

PROF. DR. NÜZHET GÖKDOĞAN KİMDİR?

Türk astronom, matematikçi ve akademisyen Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan 14 Ağustos 1910 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. İstanbul’da ilk ve orta öğrenimini gördükten sonra matematik ve fizik lisansı yapmak üzere Atatürk’ün ülke gençlerine sağladığı olanaklarla Fransa’ya gönderilerek 1932’de Lyon Üniversitesinde matematik lisansını tamamlamış, 1933-1934 ders yılında da Paris Üniversitesinden “Diplome d’Etudes Supérieures” isimli diplomayı almış ve Paris Gözlemevinde stajını yapmıştır. 

NÜZHET GÖKDOĞAN İLK KADIN DEKAN VE SENATÖR

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde 1934’te kurulan Astronomi Enstitüsüne doçent olarak atanmıştır. 1936 ve 1946 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesinde matematik doçenti olarak ek görev yapmıştır. 1948’de de profesörlüğünü almasının ardından fen fakültesini temsilen üniversite senatörü ve daha sonra 1954’te dekan seçilmiştir. Böylece ülkemizdeki ilk kadın dekan ve senatör olmuştur. 1958’de İstanbul Üniversitesi Astronomi Kürsüsünü yönetmeye başlamıştır ve astronomi bölümüne toplam 46 yıl hizmet etmiştir.

TÜRK MATEMATİK DERNEĞİNİ KURDU

Nüzhet Gökdoğan, 1948 yılında Cahit Arf, Mustafa İnan ve Nazım Terzioğlu gibi meslektaşlarıyla Türk Matematik Derneği’ni kurdu. 1954 yılında kurulan Türk Astronomi Derneği’nin de kurucuları arasındadır. 1974 yılına kadar Türk Astronomi Derneği başkanlığını yürüttü. Bununla birlikte Nüzhet Gökdoğan, diğer alanlarda uzmanlaşan bilim kadınları ve akademisyenler olan Süreyya Ağaoğlu, Sara Akdik, Şevket Fazıla Giz, Remziye Hisar, Nebahat Karaorman, Müfide Küley, Türkan Rado, Pakize Tarzi, ve Beraat Zeki Üngör’le birlikte Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD)’ni kurdu. 

NÜZHET GÖKDOĞAN KAÇ YAŞINDA VE NEDEN VEFAT ETTİ?

Nüzhet Gökdoğan, 24 Nisan 2003 tarihinde, 92 yaşında iken vefat etti. Gökdoğan'ın ölüm nedeni kalp yetmezliğiydi.

NÜZHET DOĞAN'IN ESERLERİ

Nüzhet Gökdoğan ayrıca Lise edebiyat ve fen sınıfları için Astronomi ve Spektroskopiye giriş konusunda ders kitapları yazmıştır.

“Rasat yaparken dürbünün önündesiniz, hiç kimse yok, yalnız gökyüzü ve siz. Ezici bir duygu. Bir nokta olduğunuzu hissediyorsunuz. Kainatta bir küçük şeysiniz. Olağanüstü bir duygudur kainatı gözlemek. Çok büyük bir şeydir o.” Nüzhet Gökdoğan


Yorum Yazın