Gölge kabine nedir? CHP'nin gölge kabinesinde kimler var?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gölge kabine nedir? CHP'nin gölge kabinesinde kimler var?
Abone ol
CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan seçilen Özgür Özel’in başkanlığında toplanan Parti Meclisi’nin (PM) ilk toplantısında, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri seçildi. Yeni dönemde "Fiili güçlü genel sekreter” ve "gölge kabine" gibi hamleler de yer alıyor. Birçok kişi gölge kabine nedir? Ne işe yarar? CHP'nin gölge kabinesinde kimler var? sorularını soruyor.

CHP’nin yeni MYK’sında 17 isim, “gölge kabine üyesi” olarak görev aldı. Bu görevlendirmenin ardından şu sorular merak ediliyor. Gölge kabine nedir? CHP'nin gölge kabinesinde kimler var?

Gölge Kabine nedir?

Gölge Kabine ya da Ana Muhalefet Partisi Gölge Kabinesi, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin çalışmalarını denetleyen Ana Muhalefet Partisi'nin üst düzey üyelerinden oluşan bir komitedir. Gölge kabine üyeleri genellikle Cumhurbaşkanlığı kabine üyesi ile karşılık gelen bir görev alır. Gölge Kabine üyeleri, Gölge Bakanlar olarak bilinir ve Ana Muhalefet Lideri (şu anki lider Özgür Özel) tarafından atanır. Gölge Bakanın rolü, alternatif politikalar geliştirmek, hûkümet eylemleri ve politikaları konusunda hesap verilebilirlik sağlamak ve kendi özel politika alanlarındaki muhalefet temsilcisi olarak hareket etmektir.

CHP'nin gölge kabinesinde kimler var?

11 Kasım 2023'te ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Özgür Özel, yeni Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerini belirledi. Özgür Özel yönetimindeki Parti Meclisi toplantısında, MYK üyelerinin yanı sıra hükümetteki bakanlıkların faaliyetlerini izleyecek bir 'Gölge Kabine' oluşturuldu. Bu durum Türkiye'de bir ana muhalefet partisinde bir ilk olarak tarihe geçerek Türkiye siyasetinde ana muhalefet partisi ilk gölge kabineyi oluşturdu.

CHP MYK’da “gölge kabine” üyesi olarak yer alan isimler ve görev alanları şöyle:

Cumhurbaşkanı yardımcılığı: Selin Sayek Böke
İçişleri Bakanlığı: İzmir Milletvekili Murat Bakan
Adalet Bakanlığı – Gökçe Gökçen
Sağlık Bakanlığı – Zeliha Şahbaz
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı - Aylin Nazlıaka
Milli Eğitim Bakanlığı – Suat Özçağdaş
Enerji Bakanlığı – Deniz Yavuzyılmaz
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı - Gülşah Deniz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı –Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer
Dışişleri Bakanlığı – İlhan Uzgel
Gençlik ve Spor Bakanlığı – Sevgi Kılıç
Hazine ve Maliye Bakanlığı – Yalçın Karatepe
Kültür ve Turizm Bakanlığı – Koza Yardımcı
Milli Savunma Bakanlığı – Yankı Bağcıoğlu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı - Pınar Uzun
Ticaret Bakanlığı – Volkan Demir
Ulaştırma Bakanlığı – Ulaş Karasu
Tarım Bakanlığı – Erhan Adem

Gölge kabine ne yapacak?

Muhalefet partilerinin “gölge kabine” uygulaması yeni değil. Geçmişte Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), Deniz Baykal yönetimi döneminde CHP’de de “gölge kabine” oluşturuldu. Ancak ilk kez MYK üyelerinden oluşan bir gölge kabine açıklandı. Gölge kabine üyeleri, sorumlu oldukları bakanlıkların icraatını yakından izleyecek ve bakanlıkların eksikleri, yanlışlara ilişkin parti politikalarına uygun öneriler ve raporlar hazırlayacak, kamuoyuna açıklayacak.


Yorum Yazın