Gökbilimciler uzayda gizemli nesne tespit etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gökbilimciler uzayda gizemli nesne tespit etti
Abone ol
Gökbilimciler, uzay araştırması sırasında gizemli nesne tespit etti. TIC 400799224 adlı nesnenin bir özelliği tuhaf görüldü.

TESS‘den gelen verileri inceleyen gökbilimciler son zamanlarda garip bir şeyle karşılaştı. TIC 400799224 adlı bir nesne, rutin olarak tutulan bir yıldız gibi parlaklıkta dalgalandı. Gözlemlerin analizi, nesnenin aslında gizemli bir nesne tarafından yörüngede dönen iki yıldız olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, büyük bir asteroidin ya da küçük bir gezegenin, TESS‘in bakış açısından yıldız ışığını azaltan toz bulutları saldığından şüphe etti. 2018‘de başlatılan TESS, yıldızın parlaklığında algılanabilir düşüşlere neden olan ev sahibi yıldızların önünden geçen güneş sistemimizin ötesindeki ötegezegenleri bulmakla görevlendirildi.

TESS, 172 adet ötegezegen keşfetti
TESS, şimdiye kadar 172 adet ötegezegen keşfetti. Şu anda da 4.703 aday ötegezegen, daha fazla analiz bekliyor. Bu yabancı dünyalar, bilim insanlarının evrenin demografisini ve var olan gezegenlerin çeşitliliğini anlamalarına yardımcı oluyor.

TIC 400499224, bir yıldız ikilisi ya da birbirinin yörüngesinde dönen iki yıldız gibi duruyor. Bir gazeteye göre, yıldızların birbirinden yaklaşık 300 AU olduğu ve 1 AU‘nun Dünya ile Güneş arasındaki ortalama mesafe olduğu düşünülüyor. Araştırma ekibi, parlaklık düşüşlerine neden olan gizemli nesneye hangi yıldızın ev sahipliği yaptığı konusunda hala emin olamadı.

Karartma yaklaşık 19.77 günde bir gerçekleşiyor. Ancak düşüşlerin uzunluğu, yoğunluğu ve şekli değişkenlik gösteriyor. Nesneyi özellikle tuhaf yapan şey, bulutların zamanla nesnenin parçalanmasından kaynaklandığını varsaydığımızda şüpheli toz bulutlarının araştırmacıların beklediğinden büyük olması.

TIC 400499224 dışında şüpheli parçalanan nesneler de bulundu. Araştırmacılar, dışarıda neler olup bittiğini daha iyi anlama umuduyla sistemi incelemeye ve nesnenin parlaklığının tarihsel kayıtlarını incelemeye devam edecek.

Sizler uzayda gerçekleşen ilginç olaylar hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin!


Yorum Yazın