Gıda teknolojisinin devi İsrail

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gıda teknolojisinin devi İsrail
Abone ol
Gıda teknolojisinin geleceği İsrail’de. 2022’nin başından beri İsrail’in gıda teknolojisi sektörü hızla büyüyor. Hatta birkaç İsrailli start-up, Çin, Singapur ve Fransa’daki şirketlerden daha fazla para kazanarak gıda teknolojisinde dünya liderleri olma yolunda ilerliyor. Ülke, ABD haricindeki tüm ülkelerden daha fazla yatırımcı çekiyor.

“Good Food İnstitute” İsrail’deki start-upların 2022’nin ilk yarısında 1 milyar şekel (320 milyon dolar) topladıklarını söylüyor. Bu rapor İsrail gıda sektörünün geçen seneden beri %160 oranında büyüdüğü anlamına geliyor. “Good Food İnstitute” İsrail’in gıda teknolojisi konusunda önemli bir lider olduğunu açıklarken aynı zamanda bu liderliği sadece belli birkaç şirketin paylaştığını da vurguluyor. 

Bu şirketlerin en önemlilerinden biri mikrobiyal fermentasyon kullanarak sütten yapılmayan süt proteinleri üreten Remilk. Remilk 2022’de şimdiye kadar 130 milyon dolar kazanç sağlayıp şu anda Danimarka’da dünyanın en büyük süt proteini fabrikasını inşa etme projesi yürütüyor. 

İsrail gıda teknolojisi liderliğini paylaşan diğer önemli şirket ise 135 milyon dolarlık Redefine Meat. Redefine Meat’in amacı bitki bazlı et üretmek. Remilk gibi bu şirket de Hollanda’da fabrikasını kurmayı umuyor.  
Günümüzde 857 milyon dolarlık, dünyanın en büyük gıda sektörüne sahip olan ülke ABD, ancak İsrail’in 2022’nin başından beri topladığı 320 milyon dolarlık gıda sektörü ABD’nin dünya liderliğini tehdit etmeye başladı. İsrail’e kıyasla 2022’nin başından beri Çin 120 milyon dolar, Singapur 104 milyon dolar ve Fransa 96 milyon dolar kazanç sağladı. İsrail gıda sektöründe sentetik et üretiminde birinci, fermantasyon sektöründe ikinci olarak her geçen gün büyümeye devam ediyor, genel gıda üretiminde de birinciliğe koşuyor. 

Kaynak: Haaretz


Yorum Yazın