Gazete Duvar'daki istifalar hakkında Vedat Zencir'den açıklama:

"Genel Yayın Yönetmeni'ne baskı yapmadım, ayrılma tarzı tahripkardı"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Genel Yayın Yönetmeni'ne baskı yapmadım, ayrılma tarzı tahripkardı"
Abone ol
Gazete Duvar'ın Genel Yayın Yönetmenliği’ni bırakan Topuz, "Ayrılığımın sebebi, editoryal bağımsızlık denilen şeyin anlamı konusunda Vedat Zencir ile uyuşmamamızdır" demişti

Gazete Duvar'ın yayın sahibi Vedat Zencir, kurucu Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz’a editoryel bağımsızlığa müdahale ettiğini iddiası ile yaşanan gerilim sonrası gelen peş peşe istifalara ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Genel Yayın Yönetmeni’ne baskı yapmadım. Zaten Ali Topuz da baskı yaptığımı söylemiyor, anlaşamadığımızı söylüyor. “Editoryal bağımsızlığın” anlamı konusunda uyuşamadık, diyor. Doğrudur. Uyuşamadık. Ben demokratik kamuoyuna hitap eden, iyi habercilik yapmaya ve özgür tartışma ortamı yaratmaya çalışan bir gazetenin ortak akılla yönetilmesinden, işlerin katılımcı ve müzakereci mekanizmalarla yürütülmesinden, kısaca kurum içi demokrasiden yanayım" ifadelerini kullandı.

Zencir, Gazete Duvar'dan Genel Yayın Yönetmeni dahil pek çok yazarın ayrılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, yazılı açıklama yaptı.

Topuz'un ayrılığını duyurmasını Twitter'dan öğrenciğini ve tarzını "tahripkar bulduğunu" dile getiren Zencir, "Ayrılma kararı almadan önce yazarlarımızın ne olup bittiğini farklı açılardan işitmelerini ve sorgulayıcı olmalarını dilerdim. Eleştirel aklın ve gazeteciliğin ilk erdemi olan şüphecilik bunu gerektirirdi, diye düşünüyorum. Umarım burada söylenenler, soruna daha geniş bir açıdan bakılmasına, Gazete Duvar’da yaşatılmaya değer olanın ne olduğu üstüne sakince düşünmeye ve ayrılan yazarlarımızın kararlarını gözden geçirmelerine vesile olur. Her halükarda Gazete Duvar’ın onlara her zaman açık olacağını bilmelerini isterim" ifadelerini kullandı.

Topuz'un sözlerini hatırlatan Zencir, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Ömer Araz ile yaşadığı tartışmanın "editoryal bağımsızlık" hakkında olmadığını bütçe ve idari konuda tartışma yaşadığını söyledi.

Zencir, bilgilendirme yapma konusunda geç kaldığını belirterek Gazete Duvar çalışanlarından özür diledi ve gazetenin yola devam edeceğini aktardı.


Yorum Yazın