Gençlerin eğitim ve geçim mücadelesi: KYK bursları yetmiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gençlerin eğitim ve geçim mücadelesi: KYK bursları yetmiyor
Abone ol
Günümüzde ekonomik kriz, genç nesillerin yaşamlarını da olumsuz etkiliyor. Özellikle üniversite öğrencileri bu etkileri daha fazla hissediyor. KYK bursu; yemek, ulaşım ve eğitim masraflarını karşılamada yetersiz kalıyor. Yemekhane ücretlerinin de tavan yaptığı bu dönemde öğrenciler ekonomik krizi en derinden hisseden gruplar arasında başı çekiyor...

Gamze Tiryaki - Muhalif Özel

Ekonomik kriz, günümüzde sadece ekonomik sistemleri değil aynı zamanda genç nesillerin hayatlarını da derinden etkileyen bir realite haline gelmiştir.

Özellikle öğrenciler, bu krizin etkilerini çok daha fazla hissetmektedirler. Çünkü, bir yandan eğitimlerini sürdürmeye çabalarken bir yandan da ekonomik belirsizliklerle başa çıkmak zorunda kalıyorlar.

KYK BURSU YOL, YEMEK VE EĞİTİM MASRAFLARINA YETMİYOR

Üniversite öğrencilerinin her ay hesaplarına yatan KYK kredileri; yemek, yol ve eğitim masraflarını karşılamaya yetmiyor. 

Kredi ücretlerinin yıllara göre değişimi şu şekilde:

2020'de 550 TL

2021'de 650 TL

2022'de 850 TL 

2023'te 1250 TL 

Kredi ve burs oranlarındaki yıllık artış yüzde 127 ile sınırlı kalırken, yemekhane ve yurtlara yapılan zamlar yüzde 200’ün bile üstüne çıkmış durumda.

Öğrencilerin önemli giderlerinden bir tanesi ulaşım. İstanbul’da öğrenim gören bir öğrenci aylık akbile 212 TL ödüyor.

Diğer önemli bir kalem ise yemekhane ücretleri. 

2023-2024 eğitim-öğretim döneminde yemekhane ücretlerine Boğaziçi Üniversitesi'nde yüzde 100, Marmara Üniversitesi'nde yüzde 200, Ankara Üniversitesi'nde yüzde 150, Hacettepe Üniversitesi'nde yüzde 76, İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa’da yüzde 106 zam yapıldı.

İstanbul Üniversitesi'nde bir öğün yemek 15,5 TL.

Aylık olarak bu ücret, yemek masrafları için 310 TL'ye tekabül ediyor. Eğer iki öğün yemek yenilirse, bu rakam 610 TL'ye çıkmaktadır. 

Bununla birlikte, toplamda ulaşım ve yemek masrafları aylık 832 TL'yi buluyor.

Oluşan bu tabloda; KYK bursu, eğitim masraflarını da karşılamaya yetmediği için öğrenciler krizi en derinden hisseden gruplar arasında yer alıyor.


Yorum Yazın