Yakup Dıvrak yazdı:

Gel Keyfim Gel... Ya da Konformizm...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gel Keyfim Gel... Ya da Konformizm...
Abone ol
Yazarımız Yakup Dıvrak kaleme aldı.

Etienne de La BOETIESI (1530-1563) çok ilginç bir Fransız hukukçu, yazar ve politikacı. Kısacık yaşamında çok önemli işler yapmış ve 1789 Fransız Devrimi`nin temel taşlarını döşeyen  aydınlardan birisidir. İlgi duyanlara bu Fransız aydınını incelemelerini çok tavsiye ederim. 
Bu aydının baş yapıtı ``Discours de la servitude volontaire`` (Almancası: ``Von der frewilligen Knechtschaft des Menschen``; Türkçesi: ``İnsanın Gönüllü Köleliği/Esareti`` - diye çevirebiliriz sanırım.)
İçinde yaşadığımız 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde insanlar nasıl oluyor da çıkar, etnisite, din veya mezhepsel nedenlerle birilerine köle oluyor, birilerinin esareti altında yaşıyor? 
Bunu anlayabilmek için yazarımızın baş yapıtını okumak gerek. Bu Fransız aydını ta 16. Yüzyılda kafa yormuş bu konuya...
***
Yazarımız, insanın nasıl oluyor da dışardan, çevreden gelen zorlamalarla değil, gönüllü olarak devletin esareti altına girdiğini ve böylece bağımsızlığını, özgürlüğünü ve özerkliğini kaybettiğini açıklıyor. E. de la BOETISIE soruyor: İktidar sahipleri iktidara nasıl geliyor, eğer bizzat sizin sayenizde değilse? Despot sizi nasıl takip ettirebilir siz hemfikir olmadan?

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Yorum Yazın