Gazeteciler Cemiyeti'nin efsane başkanı Beyhan Cenkçi, vefatının 31’inci yılında mezarı başında anıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gazeteciler Cemiyeti'nin efsane başkanı Beyhan Cenkçi, vefatının 31’inci yılında mezarı başında anıldı
Abone ol
Gazeteciler Cemiyeti'nin efsane başkanı olarak bilinen Beyhan Cenkçi, vefatının 31’inci yılında kabri başında anıldı. Kaş’ın gelişimine ve tanıtımına önemli katkıları bulunan, vasiyeti üzerine ilçede defnedilen Cenkçi için düzenlenen anma törenine ailesi, yakınları, sevenlerinin yanı sıra çok sayıda Cemiyet Üyesi, gazeteci meslektaşı ve Kaş halkı katıldı. Anma törenine müteakiben Kaş’taki Süleyman Çavuş Camii’nde kılınan öğle namazının ardından her sene olduğu gibi mevlit okutuldu.

9’uncu Cemiyet Başkanımız Beyhan Cenkçi, vasiyeti üzerine 17 Mart 1993’te Kaş’ta toprağa verildi. Kaş’ın tanıtılması için büyük işler yapan ve vefat ettiği günden bu yana her 17 Mart günü Yüzbaşı Hasan Fehmi Sokullu Mezarlığındaki kabri başında anılan Cenkçi; ailesi, dostları, yakınları, sevenleri ve meslektaşları tarafından 31’inci kez yad edildi. 

Anma töreninde Cenkçi’nin yeğeni Cenk Cenkçi, eşi ve kızı ile Cemiyetten; Başkan Nazmi Bilgin, Başkan Vekili Savaş Kıratlı, Başkan Yardımcıları Yusuf Kanlı ile Ayhan Aydemir, Mali Sekreter Ali Topçu, Genel Sekreter Kenan Şener, Yönetim Kurulu Üyeleri Ümit Gürtuna, Güray Soysal, Ali Oruç ile Zeynep Gürcanlı; Onur Kurulu Üyesi ve Bursa Eski Milletvekili Fethi Akkoç, Denetim Kurulu Başkanı Doğan Bulgun, Basın Meclisi Üyeleri Cahit Dingil, Fikret Dadaş, Erhan Karadağ ve 24 Saat Gazetesi Yazarlarından Yılmaz Çamdalı ile çok sayıda Cemiyet personeli katıldı. Ayrıca törende, Kaş Eski Belediye Başkanı Emin Erdem ve ilçenin sivil erkanı ile ileri gelenlerinin yanı sıra Kaş protokolünden isimler de yer aldı. 
Bilgin: Cenkçi, çok önemli bir gazeteci ve demokrasi savaşçısıydı

Törendeki konuşmasında her 17 Mart’ta Cenkçi’yi anmaya geldiğini ve gelmeye devam edeceğini söyleyen Bilgin, “Beyhan Cenkçi’yi buraya getirdiğimiz ilk gün, her yıl buraya geleceğime dair kendime söz verdim. Buraya gelmediğim bir 17 Mart olursa bilin ki ölmüşümdür.  O, vizyonu çok geniş olan biriydi. Bizim göremediğimiz şeyleri görür, geleceği tahayyül ederdi. Çok önemli bir gazeteci ve demokrasi savaşçısıydı. Hayatının sonuna kadar kimseye eğilmedi. Vizyon ve düşünce olarak bizim önderimizdi. 

Hayatı basın özgürlüğü mücadelesiyle geçti. Biz de hiçbir zaman başımıza ne geleceğini düşünmeden demokrasi mücadelemizi sürdürüyoruz. Yeni kuşaklarda kaybolmaya yüz tutmuş vefa borcunu onlara aktarmak ve öğretmek istiyoruz. Bizden sonra da bu geleneğin devam edeceğine inanıyorum” sözlerini aktardı.

“Kaş’ın Beyhan Cenkçi’ye vefa borcu var” 

Beyhan Cenkçi’nin Kaş’ın gelişimi için verdiği emeklere işaret ederek yıllar önce burası için tasarladıkları projeyi gerçekleştirmekten gurur duyduklarını ifade eden Başkan, “Kaş’ın Beyhan Bey’e vefa borcu var. Biz buraya ilk geldiğimizde elektrik yoktu, su yoktu. Kaş’ın bu hale gelmesinde rahmetlinin çok büyük katkıları var. Beyhan Bey yaşarken bir tatil köyü projemiz vardı, bugün o projede planladığımız yere tesis yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi. 

Emin Erdem: Kaş’ın bugüne gelmesinde en büyük emeği Beyhan Cenkçi vermiştir

Nazmi Bilgin’in ardından konuşan Kaş Eski Belediye Başkanı Emin Erdem, Kaşlıların Beyhan Cenkçi’ye olan minnetini vurgulayarak Cenkçi’nin mezarının burada olmasının kendileri için çok anlamlı olduğunu ifade etti. Erdem, konuya dair “Beyhan Bey’i özlemle anıyoruz. Ülkemize yaptığı hizmetlere, haklımızla nasıl kucaklaştığına tanık olan biriyim. Kaşlılar olarak Cenkçi’nin mezarının burada olmasını çok anlamlı ve önemli buluyoruz. Kaş’a gelip turizmin gelişmesi için yaptığı faaliyetleri unutmak mümkün değil. Kaş’ın bugüne gelmesinde en büyük emeği Beyhan Cenkçi vermiştir. Kaşlılar olarak onu hiç unutmayacağız” diye konuştu. 

Beyhan Cenkçi 

Gazeteciler Cemiyeti’nde 25 yıl boyunca aralıksız olarak başkanlık görevi üstlenen Beyhan Cenkçi, 1935 yılında Bursa’da doğdu. Eğitimini İngiltere’de Gazetecilik Okulu ve ardından ABD St. John’s College Toplum Yönetimi bölümünde tamamlayan Cenkçi, mesleğe 1954 yılında Ankara’da yayınlanan Medeniyet Gazetesi’nde başladı. Ardından Yenigün, Ulus, Ankara Telgraf, Ankara Ekspres, Dünya Gazetesi’nde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü, yazarlık ve başyazarlık, genel yayın müdürlüğü yaptı. 212 sayılı Basın İş Yasasının gerçekleşmesinde büyük katkısı oldu. 

Cenkçi, ayrıca beş yıl boyunca Gazeteciler Sendikası Başkanı olarak görev yaptı. Bunların yanında Anadolu Ajansı Genel Müdür Danışmanlığı, Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyeliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği, Dünya Gazetesi Yöneticiliği ve Yazarlığı, Söz Dergisi sahipliği, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği, UNESCO Millî Komisyonu Basın Komitesi Üyeliği, Gazeteciler Sendikası Başkanlığı yaptı. Cumhurbaşkanı tarafından Cumhuriyet Senatosuna Kontenjan Senatörü olarak atandı. Basın Ankara SBF Basın-Yayın Yüksek Okulu’nun kurucularından olan Cenkçi, basına verdiği önemle beraber genç gazetecilerin eğitimine de katkı sağladı ve onlar için birçok olanak yarattı. 1988’de Basın Şeref Belgesi alarak yılın en başarılı gazetecisi seçildi. 25 yıllık başkanlık döneminde Cemiyet’in gelişiminde büyük rol oynayan Cenkçi’nin meslekteki başarılarının yanında Kaş ilçesinin Türkiye ve dünya turizmine tanıtılmasına katkı sağladığı da biliniyor. Beyhan Cenkçi, vasiyeti üzerine 17 Mart 1993’te Kaş’ta toprağa verildi.


Yorum Yazın