Gazeteciler AYM önünde nöbette: ’Dezenformasyon Yasası bugün görüşülecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gazeteciler AYM önünde nöbette: ’Dezenformasyon Yasası bugün görüşülecek
Abone ol
Anayasa Mahkemesi’nin bugün görüşeceği ”Dezenformasyon Yasası” hakkındaki süreci takip etmek isteyen basın meslek örgütleri nöbete başladı.

Gazetecilerin ve muhalefetin ”sansür yasası” olarak nitelendirdiği, iki gün önce tahliye olan T24 yazarı Tolga Şardan’ın da geçen hafta tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen ”Dezenformasyon Yasası”, CHP’nin başvurusu üstünde bugün Anayasa Mahkemesi’nde görüşülecek. 

Basın Konseyi, ÇGD, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, Haber Sen’den oluşan basın meslek örgütleri, söz konusu maddenin iptali için AYM önünde yerlerini aldı. 

MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ’yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı sonrası hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp ardından tahliye edilen T24 yazarı Tolga Şardan da, tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen yasayla ilişkin AYM önündeki açıklamaya katıldı.

Şardan yaptığı açıklamada, ”Daha önce gözaltına alınıp tutuklanırken söylemiştim. Nihayetinde biz hepimiz gazeteciyiz. Bu meslek sayesinde hayattayız. Benim yaşadığım ilk değil. Daha önce de meslektaşlarımız, meslek büyüklerimiz bu süreçleri yaşadılar. Biz maalesef farklı süreçlerin altında kalan, ezilen bir meslek grubu olarak bu süreçleri yaşıyoruz” dedi.

AYM’nin sağduyulu bir karar vereceğini umduğunu belirten Şardan, ”Vereceği sağduyu karar sadece mesleğimiz için değil toplumun genel beklentisi açısından da çok önemli. Toplumun biraz daha rahatlamaya ihtiyacı var. Doğru habere, doğru bilgiye ihtiyacı var. Dolayısıyla, gazetecilerin önünü kapatmak yerine, altını çizerek söylüyorum gazetecilik yapan gazetecilerin önünün açılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Basın meslek örgütleri şu çağrıyı yapmıştı:

”Yaklaşık iki yıldır ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sırasında yer alan sözde dezenformasyon yasası için 8 Kasım Çarşamba son gün!

Bir yıldır onlarca gazetecinin soruşturulmasına, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan ’halkı yanıltıcı bilgi yayma’ maddesinin keyfi suçlamalara yol açtığını artık tüm ülke biliyor, görüyor. Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazeteciler bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki ’Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti’ ile karşılayacak.

Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz. Basın ve ifade özgürlüğünü savunan tüm meslektaşlarımızı, okurlarımızı, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarlarını sessiz protestomuza ve serbest kürsüye davet ediyoruz. Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz.”

1 yıldan 3 yıla kadar hapis 

Kamuoyunda dezenformasyonla mücadele yasası olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29’uncu maddesiyle TCK’nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, ”halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.


Yorum Yazın