Gastronominin zirvesi Michelin Rehberi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gastronominin zirvesi Michelin Rehberi
Abone ol
Bugün kardeşi Édouard Michelin ile birlikte 1888 yılında Michelin lastik şirketini kuran ve ilk kez yayımlandığı 1900 yılından beri gastronomi dünyasını şekillendiren Michelin Rehberi'yle anılan André Michelin'in ölümünün 91. yılı. Michelin Kardeşler'in en akıllıca pazarlama stratejilerinden biriydi, Michelin Rehberleri...

Gerçekten de bu rehberler, yerel lezzetleri ve zengin şarap menüleriyle öne çıkan restoranlarda yemek isteyen insanları daha fazla seyahat etmeye ve daha uzun yolculuklara çıkmaya teşvik etti; tabii böylece lastiğe olan ihtiyaç da arttı. 35 bin kopya olarak basılan ilk Michelin Rehberi'nde harita üzerinde otomobil tamircileri, benzin istasyonları, güzergah üzerinde kalınabilecek otellerle birlikte nasıl lastik değiştirilebileceği, bakım ve onarım yapılabileceğiyle ilgili talimatlar da yer alıyordu. Henüz yalnızca birkaç yüz otomobilin olduğu Fransa'da rehber, otomobil seyahatine olan talebi artırmak amacıyla ücretsiz dağıtılmıştı. 

1914'te 1. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle rehberin basımına kısa bir süreliğine ara verilse de çok geçmeden işler yeniden rayına oturdu. Michelin Kardeşler, 1920'de reklamları kaldırmaya, kılavuzun kalitesini yükseltmeye ve bunun için rehberi ücretli yapmaya karar verdiler. Yıldız sistemi de ilk kez 1926'da Fransa'daki en iyi işletmeler için kullanılmaya başlandı. 1931'de derecelendirme sistemi, kimlikleri gizli tutulan anonim yorumcuların değerlendirmelerine dayanan (ve bugün de sürdürülen) üç yıldızlı modele geçti. Bu sistemde 1 yıldız dahi şefler ve restoranları için azımsanamayacak bir başarıydı. 1 yıldız alan restoranlar, kategorisinde en iyileri, 2 yıldız rotanızı değiştirmeye değecek mükemmel bir restoranı, 3 yıldız ise sırf orada yemek için özel bir yolculuk planlamaya layık olağanüstü bir mutfağı temsil ediyordu.

2. Dünya Savaşı rehber yine kısa bir süre ara verdikten sonra 1939'un sonlarında yeniden başladı. Ancak, bu süre zarfında gıda kıtlığı nedeniyle Avrupa restoranlarındaki kalite düşmüş; Michelin de 2 yıldız sistemine geçmişti. 1955'te ise Bib Gourmand ile makul fiyata kaliteli yemeklere ulaşılabilecek yeni bir derecelendirmeye geçilmişti. 2021'de dünya çapında Michelin Yıldızlı restoranların sayısı 3.188'e ulaştı. Japonya, 725 restoranla listenin başında yer alırken, onu 632 restoranla Fransa ve 367 restoran ile İtalya takip ediyor. Türkiye'de ise henüz yıldızlı bir restoran yok.

 


Yorum Yazın