Fiyat İstikrar Komitesi tartışması: Lütfen önden buyurun

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fiyat İstikrar Komitesi tartışması: Lütfen önden buyurun
Abone ol
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “Fiyat İstikrarı Komitesi” (FİK) kurulması, tepkilere yol açtı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Tasarruf ruhu yukarıdan başlar. Şatafatlı harcamaları kesmesi gereken, bütçesini küçültmesi gereken ilk kurum Cumhurbaşkanlığı'dır. Cumhurbaşkanı, lütfen önden buyurun" dedi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu ise istikrar isteniyorsa bir an önce seçime gidilmesi çağrısında bulundu. Komiteye ekonomistler de tepki gösterdi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “Fiyat İstikrarı Komitesi” kurulmasına ilişkin, "Tasarruf ruhu yukarıdan başlar. Şatafatlı harcamaları kesmesi gereken, bütçesini küçültmesi gereken ilk kurum Cumhurbaşkanlığı'dır. Cumhurbaşkanı, lütfen önden buyurun" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ‘Fiyat İstikrarı Komitesi’ kurulması kararına yönelik tepkisini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Babacan'ın yaptığı paylaşım şöyle:

"Tasarruf ruhu yukarıdan başlar. Şatafatlı harcamaları kesmesi gereken, bütçesini küçültmesi gereken ilk kurum Cumhurbaşkanlığı'dır. Sayın Cumhurbaşkanı, lütfen önden buyurun."

BİR AN ÖNCE SEÇİM

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ise “Çatışma yaşayan Rusya ve Ukrayna'nın milli paraları bile yıl başından bu yana dolar karşısında değer kazandı. Türk Lirası ise en fazla değer kaybeden para oldu. İktidar, istikrar istiyorsa bir an evvel seçime gitmelidir!” dedi.

Davutoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“İstikrar Komitesi kurmakla istikrar gelmez! Neden mi? Çatışma yaşayan Rusya ve Ukrayna'nın milli paraları bile yıl başından bu yana dolar karşısında değer kazandı. Türk Lirası ise en fazla değer kaybeden para oldu. İktidar, istikrar istiyorsa bir an evvel seçime gitmelidir!”

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

Ekonomistler ise karara tepki gösterdi. Ekonomist Mahfi Eğilmez "70'lerin ikinci yarısında kurulan benzer bir komite bugün eskiyi tanımlamak için anlatılan kuyruklara, karaborsaya yol açmıştı" ifadelerini kullandı.

Eğilmez, Bakan Elvan'ın, "Fiyat istikrarını sağlama görevi Merkez Bankası'nındır. Fiyat İstikrarı Komitesi'nin ana amacı, enflasyonda risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Hiçbir şekilde Merkez Bankası’na müdahale söz konusu değildir" şeklindeki açıklamasına dair ise şunları söyledi:

"TCMB Kanununun fiyat istikrarıyla ilgili maddesi aşağıdadır. Yeni kurulan Fiyat İstikrarı Komitesinin varlığı altında TCMB fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını nasıl kendisi belirleyecek? Nerede kaldı Merkez Bankası'nın bağımsızlığı?"

​MERKEZ BANKASI VURGUSU

Ekonomist Uğur Gürses ise şu tepkiyi verdi:

"Kanunla belirlenen işi fiyat istikrarı olan Merkez Bankası’nı çalıştırmıyorsunuz, sonra bakanları listelediğiniz bir genelgeyle Fiyat İstikrarı Komitesi kuruyorsunuz. Enflasyonla mücadeleyi “Alt komisyona” havale etmek…"

KOMİTE KURULMUŞTU

Resmi Gazete'de dün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle, Fiyat İstikrarı Komitesi kurulmuştu. Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Merkez Bankası Başkanı’ndan oluşacak. 


Yorum Yazın