Fatma Girik'e veda... "Dişi hamlet"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fatma Girik'e veda... "Dişi hamlet"
Abone ol
Türk Sinema tarihinin önemli karakterlerine hayat veren Fatma Girik için son tören, üç aşamalı olarak İstanbul’da yapıldı. Töreni Emel Seçen takip etti..

Muhalif. Özel - Emel Seçen

Türk Sinema tarihinin önemli karakterlerine hayat veren Fatma Girik için son tören, üç aşamalı olarak İstanbul’da yapıldı. İlki, sanatçı kimliğinin yanında, eski Belediye Başkanı olduğu Şişli Belediye Başkanlık binasında, gerçekleşti. Şişi Belediye Başkanı Muammer Keskin, olmak üzere çok sayıda seveni ile birlikte anma programı ardından CRR Konser salonuna geçildi.

Saat 10.00 da düzenlenen ilk anma programında, Şişli Belediye Başanı Muammer Keskin:

"Şişli Belediyesi eski başkanımız ve ülkemiz sinemasının duayen oyuncularından dev bir sanatçıya veda etmek için bir araya geldik. Fatma Girik'in zamansız gidişiyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Fatma Girik benim için çok önemli bir isimdi. Belediye başkanlığı döneminde kendisiyle çalışıyor olmaktan her zaman büyük bir onur duydum. 1994 seçimlerinde 1,5 ay boyunca sabah 07:00'den akşam 01:00'e kadar bütün Şişli'yi adım adım dolaştık. Usta sanatçılığı ve toplumsal içerikli filmleri ile milyonların gönlünde taht kurmuş bir isimdir" 

Saat 11.00 de CRR Konser Salonunda başlayan program öncesi erken gelen ve çok üzgün olduğu görülen sanatçı Nur Sürer, iki kez oturduğu yer değiştirildi, çünkü bürokratlar/protokol yerine oturmuştu.

Programda Fatma Girik’in kardeşi Günay Girik, yeğeni Fatma Ahu Turanlı evlat edindiği kızı Ahu Aşkar söz aldı.

Yeğeni, Fatma Ahu Turanlı :

Bana her zaman bir anne oldu, yeri geldi dostum, arkadaşım, yeri geldi sırdaşım oldu. Anne olmak da böyle bir şey değil mi zaten? O beni belki karnında büyütmedi ama kalbinde büyüttü. Seni her zaman çok seveceğim. İçtenlikle söyleyebilirim ki, o ülkesinin her bir ferdini, dağını, taşını, toprağını, kedisini, köpeğini, ağacını, kuşunu, çiçeğini, böceğini her şeyini çok severdi. Hiçbir canlıya zarar gelsin istemezdi. Her zaman haksızlık ve vicdansızlıkların karşısındaydı.

Günay Girik:

Sözün bittiği yerdeyiz. Ablam beni evlendirdi. Film gibi bir düğün oldu, muhtemelen bizden muhakkak çok sevdiği Memduh Ün’e kavuşacak ve yine filmlerine devam edecek. Bizde yakında kavuşacağız.

Manevi kızı Ahu Aşkar ise anneliği usta sanatçıdan öğrendiğini dile getirerek, "İyi ki annem oldu. İyi ki onun kızıyım. Onunla gurur duyuyorum. Onu çok seviyorum. O hala benim annem, benim çınar ağacım" ifadelerine yer verdi.

Daha sonra Yeşilçam’ı, Yeşilçam yapan dört yapraklı yoncanın diğerlerinden biri olan Hülya Koçyiğit söz aldı:

Her ne kadar farklı siyasi kulvarlarda görünüyor olsak da biz Atatürk'e, onun ilke ve inkılaplarına, bütün kalbimizle bağlı cumhuriyet kadınlarıydık. Anaç ve çocuk yürekli, dost canlısı bir insandı. Girdiği her yere enerjisi ile hayat verirdi, mesleğine tutkuyla, aşkla bağlı bir sanatçıydı. Cesur yürekli bir efsaneydi. Her ölüm erken. Önemli olan, ardımızdan 'İyi insandı.' dedirtebilmek. Fatma onu başardı. Fatma, iyi bir insan olarak aramızdan ayrıldı ve bugün biz onu ebediyete yolcu ediyoruz. Daha doğrusu en büyük aşkına, ömrünü paylaştığı Memduh'unun yanına yolcu ediyoruz. Türkiye, onu filmleriyle sonsuza kadar yaşatacaktır, dedi.

Ediz Hun, güne damgasını vuracak sözleri kaydetti:

Dürüsttü, mertti! İnsanın gerçek gücü sıçrayışlarda değil sarsılmaz duruştadır! Böyle bir kadındı. İnanın en yakınlarından biriyim, büyük bir kayıptır"

Tolstoy’dan dizelerle konuşmasına devam eden sanatçı Ediz Hun :

"Tanışmamızın üzerinden 58 yıl geçti. Olağanüstü bir kadındı. Dürüsttü, mertti, menfaat peşinde hiç koşmazdı. Tolstoy'un çok önemli bir sözü var, bunu sizinle paylaşmak istiyorum. 'İnsanın gerçek gücü sıçrayışlarda değil, sarsılmaz duruştadır.' Böyle bir kadındı, böyle bir sanatçıydı.Çok dürüst karakterli, son derece mükemmel bir insandı. İnanın, en yakınlarından biriyim, dostluğumuz bugüne kadar devam etti. Yokluğu Türk sanat alemi için çok büyük bir kayıptır. Teşrif ettiğiniz için sizlere minnettarız."

FATMA GİRİK HAYATI VE KİTAP

Fatma Girik’in menajeri Bircan Silan:

 "Mavi direnişti benim için Fatma Girik. O kadar kapsamlı bir kadındı ki ne desem eksik kalır. Aşkın en güzelini de o yaşadı filmlerinin en güzellerini de o yaptı. Hasta yatağında film yapma hayali vardı. Çok zor anlar yaşadığını, konuşmakta zorlandığını ifade ederken, sizin geleceğinizi bildirdiğimde ne kadar sevinmişti Başkanım, ne zaman, ne zaman dedi ve bekledi. Şimdi güzel bir kitap çalışması ile bunu tamamlayacağız, sokağa adını vereceğiz ve yaşatacağız. Yaşatacağız değil mi? Başkanım, dedi.

İBB Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise:

"Sanatçılığının yanı sıra sosyal yönü çok güçlü bir insandan bahsediyoruz. Her zaman halkın ve emekçinin yanında, toplumsal sorunları takip edip, aynı zamanda dürüst, halkçı, Atatürkçü bir sanatçı Fatma Girik. Sağlam karakteriyle örnek gösterilen bir şahsiyetten bahsediyoruz. O zaman maalesef bir araya gelemedik nasip burada buluşmakmış. Onu yaşatmaya devam edeceğiz. Kendisini gibi aynı tarihte vefat eden Uğur Mumcu, Gaffar Okan, İsmail Cem gibi çok kıymetli insanlarımızı da rahmetle, minnetle yad ediyorum"

Efkan Efekan’ın aynı zamanda kardeşi olan Ümit Efekan yaptığı konuşmada:Cankurtaran, Sultanahmet mahallelerde büyüyen bizler hiç yalan, hile bilmedik. Biz mert olmayı, dost olmayı, arkadaş olmayı öğrendik. O zamanlardan başlar sinema macerası, dedi.

Nur Sürer:

Çok üzgünüm, o bizim ablamızdı. Seksenlerin sonunda karşılaştık ve hiçbir zaman üzerimizden elini çekmedi. İnsan bir gün sormadan durmaz mı? Yardımsever, gönlü bol, güzel gözlü, çok önemli bir insanı kaybettik. Niye öldü, Fatma Girik?

Konuşmalar ardından Teşvikiye Camine geçildi. Giderek artan kalabalık ve Cuma günü (yarın) Bodrum’da düzenlenecek tören sonrası ebedi yerine defnedilecek değerli sanatçımız Fatma Girik’in töreninde; ilk gelen kişiler olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu,  Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, sanat camiasından Nur Sürer, Türkan Şoray, Nuri Alço, Ediz Hun, Halil Ergün,  Engin Çağlar, Ahu Tuğba, Gülsen Tuncer, Kerem Alışık, Bekir Aksoy, Nurseli İdiz, Zafer Algöz ‘ün dışında Hukuk İnsanı Salim Şen’de katıldı. Yıllar önce Strasbourg Film Festivalinde, Tarık Akan ile ziyaretleri sırasında karşılaştığı dostları oradaydı. Ve bir zamanlar dublörlük yapan ve şu an Beyoğlu Sanatçılar Kahvesinde ki dostları.

Yakın akrabaları, dostları, lise ve sıra arkadaşları, yanı sıra Fatma Girik'in kardeşi Günay Girik, kızı Ahu Aşkar ve akrabaları ile Bodrum’a götürmek üzere naşı teslim aldılar.


Yorum Yazın