Fatih Altaylı'dan Enerji Bakanının "tasarruf tavsiyesine" tepki

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fatih Altaylı'dan Enerji Bakanının "tasarruf tavsiyesine" tepki
Abone ol
HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, sanayi ve elektrik enerjisi üreten doğalgaz çevrim santrallerinde kullanılan doğalgaza bu yıl içinde yapılan zam oranlarını eleştirdiği bugünkü yazısında, "Pek yakında "Fazla ampul yakmayın. Gözleriniz tembelleşir. Loş ışıkta okuyun. Televizyon falan da izlemeyin" denmesi yakındır. Ancak "Ampulleri söndürün" demek malum sebepler nedeniyle çok da iyi bir siyasi mesaj olarak algılanmayacaktır" dedi.

"Sanayi doğalgaz tarifesi 2021 yılı içerisinde Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 1’er oranında artarken; Temmuz ayında yüzde 20, Ekim’de yüzde 15 ve son olarak Kasım ayında da yüzde 48 oranında zamlandı. Sanayi doğalgaz tarifesi böylece 2021 yılı içerisinde, bir yıl öncesine göre yüzde 115 oranında zamlanmış oldu" diyen Altaylı, elektrik santrallerinin doğalgaz tarifesinin ise 2021 yılı içerisinde yüzde 148,5 oranında arttığına dikkati çekti.

"Elektrik üretiminde doğal gazın payı ise 2020 ortalamasında %22,7 iken, 2021 Ağustos ayında bu pay %31,25 oldu" diyen Altaylı devamında şunları kaydetti:

"Sanayi ve dönüşüm santralleri Türkiye’deki toplam doğalgaz tüketiminin yüzde 70’ine yakının yapıyorlar. Yani bu zamların enflasyona etkisi zaten büyük olacak ve silsile halinde bir zam furyası başlatacak ama sadece elektrik fiyatlarında bile korkunç artılar olması kaçınılmaz.

Pek yakında "Fazla ampul yakmayın. Gözleriniz tembelleşir. Loş ışıkta okuyun. Televizyon falan da izlemeyin" denmesi yakındır. Ancak "Ampulleri söndürün" demek malum sebepler nedeniyle çok da iyi bir siyasi mesaj olarak algılanmayacaktır."

Enerji Bakanı, tasarruf tavsiyesinde ne demişti?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son dönemde üst üste gelen doğalgaz zamları sonrası vatandaşa faturaları düşürmek için tasarruf önerisinde bulundu. Evin bir derece daha düşük ısıtılmasının faturaya yüzde 7 etkisi olacağına dikkat çeken Dönmez, "Bunu 7'den 70'e herkesin yapması gereken, adeta bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez doğal gaz, elektrik ve akaryakıta gelen zamlar için "tasarruf" tavsiyesinde bulundu.

Dönmez, "Daha çok kullananların biraz daha tasarrufa riayet etmesini istiyoruz. Evlerimizde özellikle 1 derecelik sıcaklık değişikliği, yani 23 yerine 22 derecede evinizi ısıtmanın aylık faturanıza etkisi yüzde 7 olur. Yazın da eğer klimayla soğutuyorsanız, 18 derecede soğutacağınıza 19 derecede soğutmuş olsanız yüzde 7 faturanıza katkı var. Bunu 7'den 70'e herkesin yapması gereken, adeta bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz. Hem bu kaynaklarda dışa bağımlıyız hem de gereksiz yere bu enerjiyi üretebilmek için kaynak tüketiyoruz" dedi.

Benzin ve doğalgaza peş peşe zam gelmişti

Son dönemde dolar kurundaki artış ve uluslararası piyasalarda fiyat artışı nedeniyle akaryakıta üst üste zam geldi. Fiyat artışları sonrası İstanbul'da benzinin fiyatı 8,41 liradan, motorin ise 8,16 liradan satılıyor. LPG oto gazın fiyatı ise 6,56 lira seviyesinde bulunuyor.

Kasım ayı için doğal gaza da zam geldi. Mesken fiyatlarında bir değişiklik olmazken, sanayi aboneleri için yüzde 48, elektrik üretim amaçlı tarifeye ise yüzde 46 zam yapıldı.


Yorum Yazın