Eski DHA muhabiri Ferit Demir: Gülistan Doku haberlerine sansür vardı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eski DHA muhabiri Ferit Demir: Gülistan Doku haberlerine sansür vardı
Abone ol
Eski DHA muhabiri Ferit Demir, sosyal medya platformu Twitter'da katıldığı bir sohbet odasında, dönemin yöneticileri tarafından yaptığı haberlere sansür uygulandığını belirtti. 
Haber Videosu

HABER: Ardıl Batmaz / MUHALİF (ÖZEL)

Doğan Haber Ajansı'nda 21 yıldır kesintisiz olarak Tunceli Muhabirliği görevini sürdüren Ferit Demir, ajansın Demirören'e satılmasından kısa bir süre sonra görevinden istifa etmişti.

Deneyimli muhabir, Giresun'un Eynesil ilçesinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan'ın babası Şaban Vatan'ın, Twitter üzerinden oluşturduğu sohbet odasında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sohbet odasında konuşmacılar arasında Tunceli'de kaybolan ve 493 gündür haber alınamayan Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku da yer alıyordu. 

Gülistan Doku'nun kaybolmasına ve ardından gerçekleşen sürece ilişkin gelişmelerin ele alındığı konuşmaya, eski DHA muhabiri Ferit Demir'in sözleri damga vurdu.

“HABERLERE SANSÜR VARDI”

Ajansa geçilen haberlerin, gerçeklikten saptırıldığına vurgu yapan Demir, "Bazen Aygül'ün açıklamalarını silip atıyorlardı. Basın özgür olsaydı olay çok daha fazla aydınlanırdı. Basın olayı objektif bir şekilde yazmıyor. Biz orada basın olarak görevimizi yapamadık. Çünkü haberlere sansür vardı. Haberler, bizim buradan yansıttığımız gibi yansıtılmıyordu" dedi.

"DHA'DA ÇALIŞIRKEN ÇOK ÖZGÜR HABER YAPAMIYORDUM"

Demir, dönemin DHA yöneticileri tarafından Gülistan Doku ile ilgili yaptığı haberlere sansür uygulandığını ifade ederek, "Aygül ya da babası açıklama yapmış, ya da annesi isyan etmiş. Orada dramatik bir fotoğraf varsa o fotoğrafı kullanıyor ama fotoğrafın altındaki dramatiğin gerçek sesi yayınlanmıyor. Sorun bu. Türkiye'de basın bu sorunu özgür olmadığı için aşamıyor. Ben DHA'da çalışırken çok özgür haber yapamıyordum. Yaptığım haberler, o dönemdeki yöneticiler tarafından sansüre uğruyordu. Şimdiki yöneticilerle çalışmadığım için bir şey diyemem. Tanımıyorum. Onlarla çalışmadım" diye konuştu.

FERİT DEMİR KİMDİR?

1970 Tunceli-Pertek doğumlu olan Ferit Demir, İstanbul'da lise öğreniminden sonra bir süre reklam şirketinde çalıştı. 1993 yılında Milliyet Gazetesi'nin Tunceli muhabiri olarak göreve başladı. Serbest Gazeteci olarak Milliyet Gazetesi'nin Tunceli muhabirliği ile birlikte Cumhuriyet Gazetesi'nin de uzun yıllar Tunceli muhabirliğini yaptı. 

1994 -1999 yılları arasında Reuters haber ajansı ve BBC için de bölgeden haberler yaptı. 

1999 yılında Hürriyet Haber Ajansı ve Milliyet Haber Ajansı'nın birleşmesi ile kurulan Doğan Haber Ajansı'nın Tunceli Muhabirliğini 21 yıl boyunca kesintisiz sürdürdü. 

Doğan Haber Ajansı'nda çalıştığı sırada Türkiye gündeminde aylarca konuşulan birçok habere imza attı. 

Ferit Demir'in şu anki adresi ise Halk TV.

DHA tarihinin en çok ödül alan muhabiri unvanını elinde bulunduran Ferit Demir, Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, Rafet Genç Haber ödülü, Yılın Haber ödülü, Cem Emir Sabahattin Yılmaz Haber ödülü ve Türkiye'deki birçok gazeteci örgütü ile birçok kurum tarafından onlarca gazetecilik ödülüne layık görüldü.


Yorum Yazın