Erzincan'da madenin bulunduğu bölgede toprak kayması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Erzincan'da madenin bulunduğu bölgede toprak kayması
Abone ol
Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Vali Hamza Aydoğdu, toprak altında kalanların olduğunu, sayının net olmadığını söyledi.

Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede, büyük bir alanda toprak kayması meydana geldiği ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Toprak altında kalanların olabileceği ihtimali üzerine ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı.

Vali Hamza Aydoğdu da bölgeye giderek incelemede bulundu, ekiplerden bilgi aldı.

Aydoğdu, bölgedeki çalışmaları takip ettiğini belirterek, "Toprak altında kalanlar var, sayı net değil. Arama kurtarma çalışmalarımız başladı." dedi.

BAKAN YERLİKAYA: 9 KAYIP VAR 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, felaketin ardından 9 kişiye ulaşılamadığını duyurdu.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Felaket üzerine AFAD'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır.

Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir.

Gelişmeleri takip ediyoruz."

TOPRAK ALTINDA İŞÇİLER VAR

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu Vali Hamza Aydoğdu, toprak kaymasına ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "Toprak altında işçiler var, sayısı belli değil" dedi. Vali Aydoğdu, konuyla ilgili net bilgiye ulaştıktan sonra açıklama yapacaklarını belirtti. 

Cumhuriyet'in edindiği bilgiye göre, toprak kaymasının ardından 10-12 işçiye ulaşılamıyor.

"SİYANİRLÜ TOPRAK ETRAFA YAYILDI"

Bölge sakinlerinden Eşref Demir, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, daha önce bu madenle ilgili birçok kez dava açtıklarını ve geçen günlerde bu madenle ilgili Anayasa Mahkemesi’nin yurttaşların lehine bir karar verdiğini anımsattı. Demir, “Burada yaşanacak felaketi defalarca kez dile getirdik. Mahkemeye taşıdık. Bugün burada yaşananlar tesadüf değil. Şu an cevher döküm sahasının 3’te ikisi kaydı. Siyanürlü toprak etrafa yayıldı. Alan balçıklı olduğu için henüz müdahale edilemiyor” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. PAMPAL: FIRAT'A ULAŞIRSA YAŞAM BİTER

Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal Habertürk’te yaptığı açıklamada, “Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef. Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine’de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır.


Yorum Yazın