Erdoğan, "Ayasofya Fatih Medresesi"nin açılışında konuştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Erdoğan, "Ayasofya Fatih Medresesi"nin açılışında konuştu
Abone ol
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Ayasofya Fatih Medresesi"nin açılış programında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"Ayasofya'yı asli kimliğinden kopararak müzeye çeviren zihniyet bu medreseye de tahammül edememiştir.

Burası şehrin ilk medresesi olarak hizmete açılmıştır. Burada Ali Kuşçu da ders vermiştir. Medrese farklı tarihlerdeki bakım onarım ve inşalarla 1924 yılına kadar eğitim hizmetine devam etmiştir. Daha sonra görüntüyü bozduğu gerekçesiyle yıkılmıştır. Ayasofya'yı müzeye çevrilen zihniyet burayı da yıkmıştır.

Özellikle tek parti zihniyetinin bu konuda sabıkası oldukça kabarıktır. Bu dönemde batılılaşma yolunda atılan adımlar çok yaralar açmıştır.

Ayasofya Fatih Medresesi'nde olduğu gibi tarihi eserler yıkılmış içerisindeki nice eserler de kaybolup gitmiştir.

Rahmetli Cemil Meriç, aynen şu ifadeleri kullanıyor: 'Ağaç, kökleri ile yaşar, insanlar da...' Milletleri yaşatan, zamanın yıkıcı, yozlaştırıcı etkileri karşısında ayakta tutan kökler, kültür derinliğidir. Milletimizin çok yönlü, zengin bir kültüren hazinesi vardır. Zaman ilerledikçe gelişen bu kültür hazinesi, yaşadıkları onca saldırı ve yıkıma rağmen ecdadımızın asırlarca var olmasını sağlamıştır.

Son 20 yıldır hem kadim değerlerimizi ihya etmeye, hem de köklerimizle bağlarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. 

Her alanda maziden atiye köprüler kurmanın gayretindeyiz. Hayat pınarlarımızla irtibatımızı ne kadar muhkem tutarsak, hedeflerimize o derece hızlı verebilir, geleceğimize o derece güvenle bakabiliriz. 

Özellikle, Batı kültürü ve hayat tarzının tüm dünyayı istila ettiği günümüzde, asli kimliğimizi koruyarak varlığımızı sürdürebilmenin başka yolu yoktur.

Bu konuda, ilim ve kültür erbabımızdan tarihçilerimize, siyasetçilere, belediyelere, sanatçılara, vakıflara, STK'lara kadar ülkemizin tüm kesimlerine önemli görevler düşüyor.

Biz hükümet olarak üzerimize düşenleri yaparken, buraları asıl sizlerin yaşatacağını, canlı tutacağını hatırlatmak istiyorum. "


Yorum Yazın