Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) nedir? Ne iş yapar?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) nedir? Ne iş yapar?
Abone ol
İşte, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu hakkında merak edilenler...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik piyasalarının düzenlenmesi amacıyla 4628 sayılı Yasa ile 2001 yılında kurulmuştur. Merkezi Ankara'da olan kurumun, bağlantılı olduğu bakanlık ise Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'dır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) nedir?

Elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG’nin optimum fiyat, kalite ve süreklilikle birlikte çevreye uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için finansal olarak güçlü ve şeffaf bir enerji piyasası sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Bu amaçla ilk olarak 3 Mart 2001 yılında yayınlanan 4628 sayılı “Elektrik Piyasası Kanunu” ile “Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu” adını almış; ancak kısa bir süre sonra 02.05.2001 tarihinde 4646 Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda yapılan bir değişiklikle kurum, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu” adını almıştır. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olup Bakanlar Kurulu Kararı ile atanmış yedi kurul üyesi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı tarafından bir başkan ve bir başkan yardımcısı atamayla görevlendirilmektedir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkileri nelerdir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkileri, 4628 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda belirtilmiş olmakla birlikte yine; 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu, 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir.

Enerji piyasalarına katılmak isteyen kişilere verilecek tüm izin, lisansa konu işlemler, görevli şirketlerin performansı, tüketici haklarını gözeten piyasayı düzenleyici yönetmeliklerin çıkarılması veya güncellenmesi, serbest olmayan tüketicilerin fiyatlandırma esaslarının ülke ekonomik koşullarına göre belirlenmesi, kurulca belirlenen fiyatlar doğrultusunda piyasanın denetlenmesi gibi konuları da görevleri arasında yer almaktadır.


Yorum Yazın