Enerji Bakanı Bayraktar: Yeni Gabar'lara ihtiyacımız var

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enerji Bakanı Bayraktar: Yeni Gabar'lara ihtiyacımız var
Abone ol
Türkiye'nin en temel açmazlarından birinin dışa bağımlılık olduğunu hatırlatan Bayraktar, enerji ithalatının geçen yıl 99 milyar dolara ulaştığını belirterek "Mutlaka kendi kaynaklarımızı çıkarmamız lazım. Karadeniz ve Akdeniz'de yeni sahalara ve yeni Gabar'lara ihtiyacımız var." dedi.

Alparslan Bayraktar, Sabah gazetesine değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin en temel açmazlarından birinin dışa bağımlılık olduğunu söyleyen Bayraktar, "Enerjide çok ciddi oranda dışa bağımlıyız. Bunu aşmamız lazım, bunu aşamadığımız zaman bizim genel olarak ekonomi çarkını iyiye döndürmemiz kolay olmayacak. Bakın geçen sene 99 milyar dolar ithalat faturası ödedik." diye konuştu.

"Önümüzdeki 12 yılda bunu neredeyse üç katını üretmeliyiz"
Bakan Bayraktar, bu tablonun değişmesi için özellikle son 10 yılda önemli ve kalıcı adımlar atıldığını belirterek şunları ifade etti:

"Bizim bu tabloyu dönüştürmemiz lazım. Bunun için önceliğimiz tabii ki yenilenebilir enerji ve yerli kaynaklar. Rüzgâr, güneş ve jeotermal kaynakları eskisinden daha hızlı ekonomiye kazandırmak zorundayız.

2035 yılına kadar her yıl 3500 megavat güneş, 1500 megavat rüzgâr yapmamız lazım. Toplamda 60 bin megavatlık bir üretim demek bu. Geçmiş 15 yılda toplam 20-23 bin megavat enerji üretmişiz, demek ki şimdi önümüzdeki 12 yılda bunu neredeyse üç katını üretmeliyiz."

“Türkiye mutlaka yurtdışı sahalarda da petrol ve doğalgaz aramalı”

Bayraktar, "Nasıl yapılacak?" sorusunu ise şu cümlelerle yanıtladı:

"Bugüne kadar ne yapıyorsak onun çok daha fazlasını yapacağız. Paradigmayı değiştireceğiz. Merkezi ve yerel idarelerde, orman ve çevrede izin süreçlerini hızlandıracak ve yatırımcıyı motive edeceğiz.

Bunun kadar önemli olan bir konu da kendi petrol ve doğalgaz kaynaklarımıza yönelmektir. Mutlaka kendi kaynaklarımızı çıkarmamız lazım. Karadeniz ve Akdeniz'de yeni sahalara ve yeni Gabar'lara ihtiyacımız var.

Bunlar yetmez, ayrıca Türkiye mutlaka yurtdışı sahalarda da petrol ve doğalgaz aramalı ve arıyoruz. Azerbaycan ve Irak'ta varız, diğer sahalara da gitmeliyiz. Başka şansımız yok."

"Enerji verimliliği" vurgusu

Bakan Albayrak son olarak da "enerji kullanımına" dikkat çeken bir çağrı yaptı:
"Enerjiyi verimli kullanmak zorundayız. Bunu öğrenmeliyiz. Kendi konforumuzu düşürmeden bunu yapabiliriz. Hepimiz birçok yerde fuzuli elektrik kullanıldığını biliyoruz.

Çoğu yerde havayı ısıtıyoruz. Kış ortasında gürül gürül doğalgazı yakıp havayı ısıtarak kahveni içiyorsan maliyetini de ödemelisin. Burada davranışsal değişikliğe de ihtiyacımız var. Bunu da gerçek fiyat sağlar. Tabii bunu ihtiyaç sahibi kesimleri koruyan bir modelde yürümemiz lazım."


Yorum Yazın