El Salvador, volkan enerjisiyle Bitcoin madenciliği yapıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
El Salvador, volkan enerjisiyle Bitcoin madenciliği yapıyor
Abone ol
Bitcoin'i geçen ay yasal para birimi olarak kabul eden El Salvador, bir volkandan gelen sıcaklığı kullanarak Bitcoin çıkardı.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, volkanik enerji ile Bitcoin ürettiklerini açıkladı.

Nayib Bukele, Twitter üzerinden yapığı paylaşımda, 0,00599179 Bitcoin, yani yaklaşık 269 dolar (yaklaşık 2 bin 500 TL) çıkarıldığını söyledi.

Bukele "Hala test ediyor ve kuruyoruz ancak bu resmen #volcanode'dan ilk #Bitcoin madenciliği" dedi.

Devlet Başkanı salı günü, Bitcoin donanımıyla dolu hükümet damgalı yük konteynırlarını ve madencileri kuran teknisyenleri gösteren 25 saniyelik bir videoyu da Tweet atmıştı. El Salvador'da yurtiçi enerji üretiminin yaklaşık dörtte biri jeotermal enerjiden geliyor.

Yanardağlar, Bitcoin madenciliği için ilk kez kullanılmıyor. İzlanda, kripto para birimini çıkarmak için yıllarca jeotermal enerji kullandı. İzlanda'da, Norveç'te de olduğu gibi, bütün enerji üretiminin yaklaşık yüzde 100'ü yenilenebilir. Ve kripto para madencileri, makinelerine güç sağlamak için ucuz hidroelektrik ve jeotermal enerjiden yararlanıyor.

Ayrıca bu ülkelerdeki düşük sıcaklıklar, bilgisayar sunucularını doğal şekilde soğutarak maliyetleri düşürmeyi sağlıyor.

“Dünyanın en havalı diktatörü”

Dedeleri 20. yüzyılın başlarında Filistin’den Orta Amerika’ya Osmanlı pasaportuyla göç ettiği için Türkiye’de Osmanlı torunu olarak tanınan El Salvador Cumhurbaşkanı Nayip Bukele, Twitter hesabında El Salvador Devlet Başkanı yazan biyografisini önce “El Salvador Diktatörü”, sonra da “Dünyanın en havalı diktatörü” olarak güncelledi. Bukele, muhalefet tarafından diktatör olmakla suçlanmıştı.

(indyturk)


Yorum Yazın