Edebiyatçılar, Marmara Adası Edebiyat Günleri'nde bir araya geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Edebiyatçılar, Marmara Adası Edebiyat Günleri'nde bir araya geliyor
Abone ol
2. Marmara Adası Edebiyat Günleri, bu yıl 22 yazar, şair ve edebiyat insanının katılımıyla 4-5-6 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek.

1960-1970’lerde Yaşar Kemal, Oktay Rıfat, Fethi Naci, Edip Cansever gibi edebiyatçıları konuk etmiş, Eşref Şefik’in yazar ve sanatçı dostlarını ağırlamış olan Ada’da edebiyat geleneğini yaşatmak ve sürdürmek için bir araya gelen Ada dostlarının girişimiyle ilki geçen yıl yapılan Marmara Adası Edebiyat Günleri’nin bu yılki teması, edebiyatın halklar ve insanlar arasında köprüler kurma gücünden hareketle: ”Edebiyat denizleri aşar karalara ulaşır” olarak belirlendi.

Yunanistan’dan iki konuk

Bu yıl edebiyat günlerinin iki Yunan konuğu var: Dimitris Sotakis ve  Marmara kökenli Ioannis Papachristou.

Etkinlikte çocuklar da unutulmadı.Yeni okur ve yazarların yetişmesi umuduyla Müge Acar ve Aysun Altındağ çocuk edebiyat atölyeleri düzenliyorlar. Açılışın yapılacağı şiir akşamında Altay Öktem, Asuman Susam ve Müge Acar şiirlerini seslendirecekler.

Yazarlar Ayfer Tunç, Defne Suman, Dimitris Sotakis, Hakan Akdoğan, Haluk Oral, Ioannis Papachristou, Mahir Ünsal Eriş, Mehmet Akif Yıldırım, Mine Söğüt, Murat Uyurkulak, Mustafa Çevikdoğan, Sema Kaygusuz, Turhan Günay’ın çeşitli konulardaki konuşmalarının moderatörlüğünü Cem Erciyes, Eylül Görmüş ve Oya Baydar yapacak.

Yazarlar, Çınarlı ve Gündoğdu köylerinde de halkla buluşarak kitaplarını imzalayacaklar.

Marmara Adası Edebiyat Günleri; Marmara Adası Dostları Derneği, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği ve Gündoğdu Köyü Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği’nin ortak çabaları, Ada halkının katkı ve dayanışmasıyla düzenleniyor. Etkinliğin sunuculuğunu Hülya Çelik üstleniyor.

Bir edebiyat adası

Marmara Adası 1950’lerde 60’larda dönemin önde gelen edebiyatçılarının, yazarlarının, sanatçılarının gözde mekânıydı. Melih Cevdet, Oktay Rifat, Yaşar Kemal, Fethi Naci, Edip Cansever ve Arif Damar pek çok yazar ve şair arasında  Marmara Adası’ndan geçenlerden sadece birkaçı.

Sanat çevrelerinden heykeltıraş/ressam Gürdal Duyar, Ömer Uluç, Aliye Berger Marmara Sarıgöl Otel’de konakladı. Aynı otelde Türk şiirinin önde gelen isimleri arasında yer alan şair Edip Cansever ile şair TurgutUyar ve yazar Tomris Uyar çifti uzun seneler yaz tatillerini geçirdi. Tomris Uyar öykülerinde Marmara Adalı birçok simaya da yer verdi. Oya Baydar’ın son romanı Yazarlarevi Cinayeti de, mekân olarak,  Marmara Adası’ndan hareket ediyor. Türkiye’de edebiyatın önde gelen isimlerinden Baydar,  uzun yıllardır yaz aylarını önemli ölçüde Marmara Adası’nda geçiriyor.

Yaşar Kemal’in ’Karıncanın Su İçtiği’ romanı, Samih Rıfat’ın ’Ada’sı, Yaman Koray’ın ’Büyük Orfoz’unun yanı sıra şiir ve öykülerinde Turgut Uyar ve Tomris Uyar’a da iham veren, bugün de hikâyelere romanlara konu olan Marmara Adası’nda edebiyat geleneğinin sürdürülmesi çabası devam ediyor.

2. Marmara Adası Edebiyat Günleri Etkinlik Programı 

Birinci Gün 

İkinci Gün 

Üçüncü Gün


Yorum Yazın