EctoLife: 'Dünyanın İlk Rahim Tesisi' projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
EctoLife: 'Dünyanın İlk Rahim Tesisi' projesi
Abone ol
2017'de bilim adamları yapay rahim işlevi gören bir "BioBag" yarattılar ve onu yavru kuzu yetiştirmek için kullandılar. Şimdi, aynı şeyin insanlar için nasıl yapılabileceğini gösteren yeni bir konsept açıklandı. Yakın zamanda yayınlanan görüntülerde Hashem Al-Ghaili, yarın doğumun nasıl olabileceğini gösteriyor. Spesifik olarak, EctoLife adında yapay bir rahim tesisi yarattı. Yapay bebek üretim tesisiyle her yıl on binlerce bebeğin üretilmesi planı ortaya atıldı.

2021'in sonlarında Elon Musk, insanlığın sonuyla ilgili korkularını tweetledi. "Nüfusun çöküşü konusunda çok daha fazla endişelenmeliyiz... Dünya için yeterli insan yoksa, o zaman kesinlikle Mars için de yeterli olmayacak" dedi. Musk'ın açıklamaları, dünyadaki düşen doğum oranını toplumsal bilinçte ön plana çıkardı.

Neredeyse bir asırdır, doğurganlık oranları küresel olarak azalmaktadır. Sonuç, bilim adamlarının "dünya çapında bir kısırlık krizi" olarak tanımladıkları şeydir. Ancak ufukta beliren bir çözüm var - yapay rahimler.

Yeni bir doğum şekline olan ihtiyacımız

Şu anda, Dünya Sağlık Örgütü dünya çapında üreme çağındaki çiftlerin %15'inin kısırlıktan etkilendiğini tahmin ediyor. Gerçekten de, son 70 yılda dünya çapında doğurganlık oranları şaşırtıcı bir şekilde %50 oranında azaldı. Bu düşüşün nedenleri arasında (diğer şeylerin yanı sıra) kadınların artan eğitimi, istihdamdaki artışlar, çocuk yetiştirmenin yüksek maliyeti ve küresel sperm sayısındaki düşüş yer alıyor. 23 ülke şimdiden risk altında; Japonya, İspanya, Portekiz, Tayland ve Güney Kore krizin ön saflarında yer alıyor.

Bugün, yılda 8 milyondan fazla çocuk tüp bebek yoluyla hamile kalmaktadır.

2017 BioBag, yapay rahim teknolojisinde muazzam bir atılımdı. Çalışmanın arkasındaki bilim adamları, 105 ila 120 gün boyunca sekiz cenin kuzu yetiştirdiler - yaklaşık olarak 22 ila 24 haftalık insan fetüslerine eşdeğer. Ardından Mart 2021'de bir kilometre taşına daha ulaşıldı. İsrailli bilim adamları yapay rahimlerde on bir güne kadar fare embriyoları yetiştirmeyi başardılar. Bu başarıda dikkate değer olan şey, 11 günün tam fare gebelik süresinin yarısından fazlası olmasıdır.

Al-Ghaili, EctoLife konseptinin bir sonraki mantıklı adım olduğunu söylüyor. Ve böyle düşünen tek kişi o değil.

Sosyal Etik ve Politika Akademisyeni Elizabeth Chloe Romanis, BMJ'nin Journal of Medical Ethics dergisinde, "İnsan denekler üzerinde [yapay rahimler] test etmeye yalnızca birkaç yıl uzakta olmamız muhtemel görünüyor" diye yazdı . Bu arada Yale Üniversitesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Üreme Bilimleri Bölümü'nde Doçent olan Dr. Carlo Bulletti, tam işlevli bir yapay rahmin önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleştirilebileceğini düşünüyor.


Yorum Yazın