Ayla Ganioğlu yazdı:

E-devletteki Sorunlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
E-devletteki Sorunlar
Abone ol
İçişleri Bakanlığı bu konuda bir açıklama yapmazken, AK Partililer, sorunun sistemden kaynaklandığı ve giderildiğini savundular. CHP’liler ise, bütün bunların, “kasıt mı, suistimal mi, yoksa gelecek dönük bir plan” mı olduğunu soruyor.

E-devlet üzerinde yapılan incelemeler bir süredir, tedirgin edici sonuçlar veriyor. İlk olarak insanların evlerinde, tanımadıkları kişilerin ikamet ettiği ortaya çıktı, daha sonra istekleri dışında parti üyesi yapıldıkları.

İçişleri Bakanlığı bu konuda bir açıklama yapmazken, AK Partililer, sorunun sistemden kaynaklandığı ve giderildiğini savundular. CHP’liler ise, bütün bunların, “kasıt mı, suistimal mi, yoksa gelecek dönük bir plan” mı olduğunu soruyor.

İzinsiz Parti Üyeliği Suç

Kişilerin izinsiz parti üyelikleri yargı konusu. Bu konudaki örneklerden biri AK Parti İzmit eski ilçe başkanı Ali Korkmaz’ın yargılandığı dava. 2011-2017 arasında ilçe başkanlığı yapan Korkmaz, 2009 yılında yapılan üç üye kaydı nedeniyle yargılandı.

Muhalif’e, yargılanmasını anlatan Korkmaz, “İktidar partisi olunca yoğun bir üye katılımı oluyordu. O dönemde üyelerin güncellenmesi, şimdiki gibi değildi. Şu anda sisteme girdiğinde, başka bir siyasi partide görevi varsa, sistem kabul etmiyor ama o dönem öyle bir durum yoktu. 2009 yılında benden önceki dönemde Saadet Partisi, DYP ve CHP üyelikleri olmasına rağmen, üç kişi, belki unutmuşlar, üyeliklerini silmeden AK Parti’ye üye olmuşlar.” dedi.

Korkmaz, konuyu önce önemsemediklerini ve 2 ay 2 gün hapis cezası aldığını ancak üst mahkemeye itiraz ettiklerini belirtti.

“Bu kişilerin kendi imzalarıyla üyelik başvurularını arşivden çıkardık ve bununla beraat ettik. Üyelikleri düşürüldü. Bu kişilerin itirazları vardı ama  imzalarının ortaya çıkmasıyla dava beraatla sonuçlandı. Ama imzasız belgesiz üye kaydı yapılıyorsa o bir suçtur. Islak imzanın olması lazım ki, parti üyelikleri sistemde yeralsın. Islak imza olmadığı takdirde, bunu yapan parti yöneticileri kimlerse, onlara sorumluluk yükler. Ama eğer başka partide üyeliği devam ediyorsa, üç ya da altı ayda bir bu üyelikler Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından güncellendiğinde sistemsel olarak iki partiden birden düşer üyeliği.”

“Kasıt, suistimal, gelecek dönük bir plan var mı?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, kişilerin bilgileri dışında kişisel bilgileri kullanılarak izinsiz parti üyelikleri olan kişilerin dava açmaları gerektiğini söyledi.

Muhalif’e değerlendirme yapan Adıgüzel, e-devlet üzerinde bazı sorunlar olduğunu, AK Parti ve MHP’lilerin ise, “sistemsel bir sorun olduğunu ve giderildiğini” söylediklerini bildirdi.

Adıgüzel, bu tartışmaların seçimlerde “mükerrer seçmen” olup olmadığı sorusunu gündeme getirdiğini ancak yaptıkları incelemelere göre böyle bir şeyin olmadığını söyledi.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın