E. Büyükelçi Uluçevik, Yunanistan'ın Türkiye ile "Sakin yaz" açıklamasını değerlendirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
E. Büyükelçi Uluçevik, Yunanistan'ın Türkiye ile "Sakin yaz" açıklamasını değerlendirdi
Abone ol
Yunan Hükûmet kaynaklarının, Erdoğan–Miçotakis NATO görüşmesi için “daha sessiz bir yaza doğru bir adımdır” açıklamasını değerlendiren E. Büyükelçi Tugay Uluçevik, “Sakin yaz” anlamı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de, Ege’de milli çıkarlarımızı koruyan adımlarının ve Kıbrıs için TC-KKTC ortak hamlesinin durdurulmasıdır. İnanmak istemiyorum" yorumunu yaptı. Uluçevik, AB-ABD Zirvesi bildirisini de değerlendirdi.

E. Büyükelçi Tugay Uluçevik, Yunan Hükûmet kaynaklarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis NATO görüşmesi için “daha sessiz bir yaza doğru bir adımdır” yolundaki değerlendirmesini gündemine aldı. Uluçevik, "Sakin yaz anlamı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de, Ege’de milli çıkarlarımızı koruyan adımlarının ve Kıbrıs için TC-KKTC ortak hamlesinin durdurulmasıdır. İnanmak istemiyorum" dedi.

Uluçevik, "Yunanistan'ın "Sakin yaz" için “pozitif gündem” uygulaması: Yunan mahkemesi İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'ye hapis cezası verdi. Müsned suç: Batı Trakya DEB Partisi Başkanı'nı KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’a benzetmek. “Akritas” Yorgacis’e, Makarios’a, Grivas’a, katil Sampson’a mı benzetseydi?" ifadelerinde bulundu.

ZİRVE BİLDİRİSİ

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın, Brüksel’deki son teması olan AB-ABD Zirvesi sonrası yayımlanan ortak bildiride, Türkiye vurgusu yapıldı. Belgede, “Demokratik bir Türkiye’yle işbirliğine ve karşılıklı yarara dayalı bir ilişki amaçlıyoruz” denildi.

E. Büyükelçi Tugay Uluçevik, söz konusu bildiriyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, "AB-ABD Zirve Bildirisi’nde Türkiye için “demokratik bir Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki hedefliyoruz” ifadesinin kullanılarak, “demokratik Türkiye” vurgusu yapılmış. Gereken sonuçları demokrasi içinde basiretle isabetle çıkarmalıyız" dedi.

Uluçevik, AB ve ABD'nin birlikte dünya çapında demokrasi, barış ve güvenlik için bir çapadır (dayanaktır)” ifadesinin geçtiği, demokrasi özürlü ve/veya eksiği olan ülkelerin zikredildiği AB-ABD Bildirisi’nde, Türkiye'nin “demokratik Türkiye” vurgusuyla geçmesinin talihsizlik olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"HEDEF TÜRKİYE, AMAÇ TÜRKİYE'Yİ HAREKETSİZ KILMAK"

"▪AB-ABD Bildirisi’nde “uyuşmazlıkların iyi niyetle ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde diyalogla çözülmesi gereken D.Akdeniz'de gerginliklerin sürekli azaltması için el ele çalışmaya kararlıyız” ifadesi var. Hedefin Türkiye, amacın Türkiye’yi hareketsiz kılmak olduğu belli.

▪2020/12 ABD Kongre yaptırım kararı;  2020/12 ve 2021/3 AB yaptırım tehdidi; 2021/4 Biden “soykırım” iftirası; 2021/6 AB-ABD Ortak Bildirisi; önümüzdeki  24-25 Haz. AB Konseyi: Bu Batı’nın Türkiye’ye yönelik topyekûn diplomatik baskısı demektir. Kalkanımız demokrasimiz olmalıdır.

▪ABD-AB işbirliği halinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta, millî güvenliği ile ilgili konularda attığı adımlardaki kararlılığını sınamaktadır. Ödün vermeden demokrasimizle ilgili  reformlarımızı hızla sürdürmeliyiz. Bu alanda bizi eleştirmelerine imkânı bırakmamalıyız."

E. Büyükelçi Uluçevik'in paylaşımları şöyle:


Yorum Yazın