Dünyanın en pahalı mantarı trüfün iki yeni türü keşfedildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyanın en pahalı mantarı trüfün iki yeni türü keşfedildi
Abone ol
Dünyanın en pahalı mantarı olan trüf mantarının iki yeni türü Çin'de keşfedildi.

Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Kunming Botanik Enstitüsü’ne göre Çinli araştırmacılar, Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde iki yeni beyaz trüf mantarı türü keşfettiler.

Kapsamlı saha araştırmaları, numune toplama ve morfolojik anatomi ile filogenetik çalışmalar yürüten araştırma ekibi, Puberulum adlı bir trüf mantarı sınıfına ait Tuber songlu ve Tuber qujingense adlı iki yeni tür buldu. Araştırmacıların keşfettiği her iki tür de, önemli bir gıda ve gelir kaynağı sağlayacak.

Phytotaxa adlı dergide yayınlanan bu çalışma, Yunnan’ın biyolojik çeşitlilikte küresel bir lider olduğunu ve trüf mantarlarının türleşme ve çeşitlilik farklılaşmasını incelemek için kilit öneme sahip bir bölge olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Çalışma ayrıca, trüf mantarı türlerinin çeşitliliğinin değerlendirilmesi, kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımları için temel bilimsel verileri de sağlıyor. Dünyadaki trüf mantarı türlerinin üçte birinden fazlasını oluşturan Çin’in trüf mantarı türleri, çoğunlukla ülkenin güneybatısındaki dağlık bölgelere yayılmıştır.

Çin’de bugüne kadar, 40’tan fazlası Yunnan’da görülen ve hepsi Çin’e özgü olan 70’ten fazla trüf mantarı türü bulundu. (Ajans Lotus)

Trüf mantarı Türkiye'de "kara elmas" olarak isimlendiriliyor. Trüf mantarı özellikle Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Trakya bölgelerinde görülüyor. Kilogram fiyatı 100-750 euro arasında değişiyor.

 


Yorum Yazın