Dünya şokta: Fotoğraf Ödülleri’ni yapay zeka kazandı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünya şokta: Fotoğraf Ödülleri’ni yapay zeka kazandı!
Abone ol
Dünya Fotoğraf Ödülleri bu yıl yapay zeka tarafından hazırlanan görsele verildi. Ancak sanatçı, ödülü almayı kabul etmedi.

Yapay zekanın hızla gelişmesi, sanat ve fotoğrafçılık dünyasında da yankı uyandırdı. Hatta Alman sanatçı Boris Eldagsen tarafından yapay zekaya hazırlatılan bir görsel, Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’ni kazandı. Ancak sanatçı, bu ödülü geri çevirmeyi tercih etti.

Yapay zeka fotoğrafın yaratıcısı ödülü kabul etmedi

Alman sanatçı Boris Eldagsen bu yılki yarışmaya yapay zekanın hazırladığı “The Electrician” isimli fotoğraf ile katıldı. Dünya Fotoğraf Örgütü tarafından düzenlenen Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin kazananlarından biri de bu fotoğraf oldu.

Alman sanatçının parçasında, 20. yüzyılın başlarındaki “ruh fotoğrafçılığını” anımsatan, grenli sepya tonunda iki kadın yer alıyor. Yapay zeka görselin Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’ni kazanmasıyla şaşkına uğrayan Eldagsen, sanat eseri için verilen ödülü kabul edemeyeceğini söyledi.

Sosyal medya platformu Reddit'te yapay zeka tarafından oluşturulan kadın fotoğrafları ile para kazanıldığı ortaya çıktı.

The Electrician’ın Eldagsen ve yapay zekanın ortak çalışması olarak hazırlandığı belirtildi. Bundan dolayı da Fotoğrafçılık Ödülleri’ni kazanmasında mahsur görülmedi. Fakat Eldagsen, ödülü kabul etseydi “yarışmaların arsız maymunu” olarak kabul edileceği söyledi.

“Yapay zeka görüntüleri ve fotoğrafçılık böyle bir ödülde birbirleriyle rekabet etmemelidir” ifadesini kullandı. Dünya Fotoğraf Örgütü ise Eldagsen’in bu açıklamasını eleştirdi. Sanat eserinin ne kadarında yapay zeka kullanıldığını bilmediğini aktardı.

Buna karşılık yapay zeka ile hazırlanan görseller bir süredir tartışma konusu haline geldi. Sanatçılar, önceden var olan kaynakları kullandığını ve bundan dolayı telif hakkını ihlal ettiğini söyledi. Ayrıca telifle korunan materyallerin, endişe kaynağı haline geliyor.


Yorum Yazın