Dr. Hakan Çınar: Sanayinin Anadolu’ya doğru kaydırılması için seferberlik ilan edilmesi gerek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dr. Hakan Çınar: Sanayinin Anadolu’ya doğru kaydırılması için seferberlik ilan edilmesi gerek
Abone ol
Marmara Bölgesi’ni kastederek “Yüzde 8,5’luk coğrafyada sanayinin yüzde 41,1’inin sürdürülüyor olmasının matematiksel olarak çarpık olduğu kadar, mantıksal olarak da çok aklın sırrın almadığı bir dağılım” olduğunu söyleyen Dünya yazarı Dr. Hakan Çınar “Mutlak surette sanayinin Anadolu’ya doğru kaydırılması için seferberlik ilan edilmesi gerek” diyor.

Dünya yazarı Dr. Hakan Çınar bugünkü yazısında Türkiye’nin sanayi haritasına dair bilgiler verirken, “Sanayi işletmelerinin yüzde 41,1'i Marmara, yüzde 20,4'ü İç Anadolu, yüzde 13,8'i Ege, yüzde 9,2'si Akdeniz, yüzde 8'i Karadeniz, yüzde 4,8'i Güneydoğu Anadolu, yüzde 2,7'sinin ise Doğu Anadolu Bölgesinde” yer aldığını söylüyor.

Tablonun çok açık olduğunu söyleyen Çınar, yazısının vurucu kısmında Marmara Bölgesi’ne ve Anadolu’ya göçe dikkat çekiyor:
“Coğrafyanın yüzde 8,5’unu kaplayan Marmara’da nüfusun yüzde 30,5’u yaşarken, İstanbul’da durum çok daha vahim. Toplam nüfusun neredeyse yüzde 19’u İstanbul’da yaşamını sürdürüyor. Yani toplam ülke nüfusunun neredeyse beşte biri.
Yüzde 8,5’luk coğrafyada sanayinin yüzde 41,1’inin sürdürülüyor olması, aynı şekilde nüfusun da yüzde 30,5 gibi önemli bir kısmının bu bölgeye sıkıştırılmış olması matematiksel olarak çarpık olduğu kadar, mantıksal olarak da çok aklın sırrın almadığı bir dağılım.

Hele ki bir de Marmara bölgesinde deprem riskini hesaba kattığımızda olay çok daha dramatik ve riskli hale geliyor. Matematik yalan söylemez, rakamlar ortada, durum ortada.

Eğer kavram olarak sürdürülebilirliği bu kadar seviyor ve son dönemin moda kelimesi haline getiriyor isek, asıl sürdürülebilirliği konuşmaya tam da buradan başlamamız gerektiğini söylemeliyim.

Gerçekler bazen acıdır ve dile getirilmesinden kimse hoşlanmaz, ancak Türkiye’nin sanayi ve nüfus dağılım tablosu sanırım yukarıda net olarak karşımızda duruyor. Depremin de olacağı artık neredeyse kesin ise, sözün bittiği yerdeyiz demektir. Yapılması gereken nedir diye baktığımızda ise; mutlak surette sanayinin Anadolu’ya doğru kaydırılması için seferberlik ilan edilmesi gerektiğinin altını çizmeliyim.”

Dünya Gazetesi’nde yer alan yazının tamamını okumak için tıklayınız.
 


Yorum Yazın