Diyanet'e göre seccadeye basmak günah değil

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyanet'e göre seccadeye basmak günah değil
Abone ol
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre seccade kutsiyet ifade etmiyor. Seccade'nin mantığı ise namaz kılınan yerde temizliği sağlamak.

İstanbul Platformu’nun düzenlediği iftar buluşmasına katılan Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seccadeye basarken çekilen fotoğrafı büyük olay oldu.

Kılıçdaroğlu, seccadeyi görmediğini belirtmiş  ve özür dilemiş olsa da de hedef gösterilmeye devam edildi.

Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da konuyla ilgili yorumda bulundu: “Birileri seccadelerin üzerine ayakkabılarıyla basabilir çünkü bunlar, Pensilvanya’dan alıyorlar talimatı. Onlara göre meşrudur, yapabilirler.” Erdoğan daha sonra kendisine AK Parti'lilerin hediye ettiği seccadeyi gösterip, “Bu seccade ayakkabılarla basmak için değil ha. İnşallah 15 Mayıs’ta şükür namazını bu seccadede kılabiliriz.”

Diyanet'e göre; “Seccadeye basmak günah değil”.

Seccadeyi kullanmanın mantığı ise şu: Namazın farzlarından denilen ‘necasetten taharet’ diye bir kural var. Bu kuralda, bedende, elbisede ve namaz kılınan yerde dinen ‘necaset’ sayılan hiçbir şeyin olmaması gerekiyor.

Bundan dolayı, nasıl abdest alıp beden temizleniyorsa, gusül alıp manen temizlik sağlanıyorsa, elbise temiz hale getiriliyorsa, seccade de namaz kılınan yerin temiz hale getirilmesi için kullanan bir araç.

Bütün yerler insan için mescittir. Bu toprak da olabilir, direk orada namaz kılınabilir.

Bu da şu anlama geliyor: Seccadenin bir özelliği ve kutsiyeti bulunmuyor. Temizlik için kullanılan elbisenin yerini tutmaktadır.Üzerinde namazı hatırlatıcı şeyler yazıyorsa da, bu da ibadete saygıyı temsil etmektedir.

Seccadenin amacı temizliği sağlamaktır. İsmi de secde edilen yer anlamına gelen seccade olmuştur.

Örneğin, namaz kılınacak yer temiz değildir. Ya da şüpheleriniz vardır. Bebeğin gezdiği, evcil hayvanın gezdiği bir yer, şüpheye düştüğünüz yerde seccade sererek namaz kılıyorsunuz. Amaç temizliği sağlamak oluyor.


Yorum Yazın