Emekli Büyükelçi Ahmet Süha Umar yazdı:

Dış politikada açık düşmek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dış politikada açık düşmek
Abone ol

Görünen o ki 2002’den bugüne, Erdoğan ve tek seçici olarak belirlediği AKP hükümet kadroları tarafından yönetilen Türkiye Cumhuriyeti, dış politikada açık düşmüş, yolun sonuna gelmiştir.

AKP’nin her fırsatta, Türkiye’ye ne yapması gerektiğini Batı’nın (ABD ve AB) dikte ettiğini, Türkiye’nin de, AKP’ye kadar buna hep boyun eğdiğini; ilk kez Erdoğan ve AKP’nin buna karşı çıktığını, bağımsız bir politika izlediğini iddia ettiği biliniyor. Şimdi aynı Batı’nın, Türkiye’nin Rusya yaptırımlarına istisnasız katılmasını sağladığı anlaşılıyor.

Rusya’nın daha ilk günden, Türkiye’nin bu politika değişikliğine yanıt vermeye hazırlandığını, vereceği yanıtın Türkiye’nin siyasi ve ekonomik açıdan epey canını yakacak türden olacağını gösteren belirtiler güçlüdür.

Ukrayna Savaşı bağlantılı bu gelişme Türkiye’nin bundan böyle, yakın geçmişe kadar izleyebildiği, NATO/ABD-Rusya çatışmasının, çekişmesinin olabildiğince dışında kalmaktan hatta Tahıl Anlaşması gibi önemi bir konuda, yarı tarafsız uzlaştırıcı ülke politikasından uzaklaşıp daha Batı (ABD/NATO/AB) yanlısı bir politika izlemek zorunda kalması anlamına da gelecektir. Bunun sonuçlarını iyi hesaplamalıyız.

Yine bu gelişme, Karadeniz üzerindeki ABD-Rusya çekişmesini ve Montreux Sözleşmesini de dikkate aldığımızda, Türkiye’ye ek yükler veya göğüslemek zorunda kalacağı yeni baskılar getirebilecektir…

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın