Prof. Dr. Tevfik Dalgıç yazdı:

Despotlar seçimle gitmezler, giderlerse çareleri tükenmiştir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Despotlar seçimle gitmezler, giderlerse çareleri tükenmiştir
Abone ol
Prof. Dr. Tevfik Dalgıç'ın kaleme aldığı 'Despotlar seçimle gitmezler, giderlerse çareleri tükenmiştir' başlıklı yazı...

Despotizm kelimesi yabancı dillerde de çok kullanılan ve dünya dillerine Bizans’ın armağan ettiği bir deyim. Kısaca “tehdit ve cezalandırma yollarını kullanıp iktidar gücünü elinde tutan mutlakiyetçi’’ anlamına gelir. Türkçesi ‘baskı yönetimi’ demektir. Baskı yönetimi siyasal otoritenin etkinlik alanı üzerinde geleneksel veya yasal sınırlamaların olmadığı ve dolayısıyla otoritenin hesapsız, sorumsuz ve sınırsızca kullanıldığı yönetim tarzıdır. Hukuk tanımayan, insanları zor ve şiddetle belirli eylemlere zorlayan yönetimin adıdır. Anayasa ve muhalefet tarafından kısıtlanmadan istediğini yapan dediğim dedik-mutlakiyetçi- diktatörlük durumunu anlatır. Despotizmde tek bir şahıs veya onunla birlikte hareket eden bir grup çıkarcı insan ülkede istediklerini yaparlar. Hiçbir yasaya, töreye, muhalif görüşe hak tanımazlar.
 
Köken olarak Bizanslılarca saray mensuplarına verilen bir ünvan olan despot kelimesinden türetilmiştir. Despot diye tanımlanan kişi ise zalim, gaddar, astığı astık, kestiği kestik bir nitelik taşır. Bizans imparatorları ayrıca bu ünvanı yönetimi altındaki Latin imparatoru, Bulgar ve Sırp krallarına da vermişlerdir. Orta Çağ İtalyası’nda kral ailesinden gelen prensler de despot olarak tanımlanırlardı.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Yorum Yazın