Depremin ekonomik etkilerine dair Morgan Stanley’den rapor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Depremin ekonomik etkilerine dair Morgan Stanley’den rapor
Abone ol
ABD merkezli banka Morgan Stanley, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremlerin ekonomik etkilerine dair bir rapor yayımladı. Raporda, konut yıkımları kaynaklı maliyetin 24 milyar dolar olarak öngörüldüğü ancak bu rakamın 38 milyar dolarak kadar yükselebileceği belirtildi.

Morgan Stanley, “Depremlerin potansiyel makro ekonomik maliyetleri” başlığıyla bir rapor yayımladı. Dünya gazetesinin aktardığı habere göre banka, konut yıkımları kaynaklı maliyet için 24 milyar dolar tahmininde bulundu. Banka, bu rakamın 38 milyar dolara ulaşabileceğine dikkat çekti.

Altyapı ve konut dışı yapı yıkımlarıyla birlikte, deprem felaketinin toplam maliyetinin 29 milyar dolar olacağı tahminini paylaşan banka ekonomistleri, bu rakamın 45 milyar dolar düzeyini görebileceğini ifade etti.

Milli gelire etkisi yüzde 0,5 seviyesinde 

Raporda felaket bölgesinin Türkiye’de sanayi üretiminde payının yüzde 5 civarında olduğu, bu nedenle çıktı kaybı kaynaklı dolaylı maliyetlerin de milli gelirin yüzde 0,5 düzeyinde olacağı ifade edildi.

“Yeniden inşa finansmanının ve makro ekonomik etkinin yönetilebilir olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verilen raporda, yeniden inşa ve başka afet yardımlarının bütçe üstünde milli gelirin yüzde 3,6’sına denk gelen 31 milyar dolarlık bir yük oluşturacağı tahminine yer verildi.

Bütçe açığında 15 milyar dolarlık artış tahminini

Banka, bu mali yükün yarısının artan veriler ve yurt içinden yapılacak bağışlarla karşılanmasını bekliyor. Banka, önümüzdeki iki yılda bütçe açığında 15 milyar dolarlık artış tahmininde bulundu. Yeniden inşa için yabancı yardım ve kredilerden beklenen tutar ise 5 milyar dolar seviyesinde öngörüldü.

Yeniden inşada kullanılacak malzemelerin ithalatı kaynaklı olarak cari açıkta ek 9 milyar dolarlık artış bekleyen banka, ek kamu borçlanması ve cari açık kaynaklı olarak önümüzdeki 2 yılda toplam 4 milyar dolarlık ek dış finansman ihtiyacının ortaya çıkacağına, kalan 6 milyar dolarlık borçlanma ihtiyacının büyük bölümünün ise Merkez Bankası ve bankaların tahvil alımlarıyla karşılanacağına dikkat çekti.


Yorum Yazın