Dağahmetçeliler: Köyümüzde RES İstemiyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dağahmetçeliler: Köyümüzde RES İstemiyoruz
Abone ol
Çanakkale İli, Bayramiç ilçesi Dağahmetçe köyünde “Halkın Katılımı Toplantısında” yapılmak istenen Rüzgar Enerji Santralına karşı çıkıldı. Olumsuz hava koşullarına ve yağmura rağmen çok sayıda köylü alandan ayrılmayarak sözünü söyledi. Dağahmetçe köylüsü kadınların sözleri toplantıya damgasını vurdu. Kadınlar tarım ve hayvancılıkla geçindiklerini, tarım arazilerinin zarar görmesini istemediklerini, cennet olan köylerinin cehenneme çevrilmesine müsaade etmeyeceklerini, köylerinde mutlu, sağlıklı yaşamak istediklerini anlattılar. Dağahmetçe köyü muhtarı Sebahattin Kaya da köylünün istemediği ve itiraz ettiği, köye ve köylüye hiçbir yararı olmayan bu projeyi kendisinin de istemediğini söyledi.

Muhalif- Ankara

Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yapılan yazılı  açıklama şöyle:

“Bugün saat 11.00'de Daven Enerji Yatırımları San ve Tic. A.Ş tarafından yapılmak istenen Dağahmetçe Rüzgar Enerji Santralı ile ilgili olarak, Çanakkale İli, Bayramiç ilçesi Dağahmetçe köyünde “Halkın Katılımı Toplantısı” gerçekleştirildi.  

Toplantıya, Dağahmetçe köylüleri, Alakeçi köylüleri, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üye ve gönüllüleri, Küçükkuyu Emeklisen üyeleri ve diğer civar köylerden vatandaşlar  ve muhtarlar katıldı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı, sunum masası ile köylüler arasında bariyerlerin konulduğu toplantıda, şirket tarafından yapılan sunumda, proje ile ilgili çoğu konunun net olmadığı ortaya çıktı ve projenin duruma göre değişip şekilleneceği belirtildi. Bunun üzerine söz alan köylüler ve dernek temsilcilerimiz itirazlarını ve tepkilerini dile getirdi.  Toplantı şirketin bilgilendirmesinden çok, köylüler ve Dernek temsilcilerimizin şirketi ve kamuyu bilgilendirmesi şeklinde gerçekleşti.

Olumsuz hava koşullarına ve yağmura rağmen çok sayıda köylü alandan ayrılmayarak sözünü söyledi. Dağahmetçe köylüsü kadınların sözleri toplantıya damgasını vurdu. Kadınlar tarım ve hayvancılıkla geçindiklerini, tarım arazilerinin zarar görmesini istemediklerini, cennet olan köylerinin cehenneme çevrilmesine müsaade etmeyeceklerini, köylerinde mutlu, sağlıklı yaşamak istediklerini anlattılar. Dağahmetçe köyü muhtarı Sebahattin Kaya da köylünün istemediği ve itiraz ettiği, köye ve köylüye hiçbir yararı olmayan bu projeyi kendisinin de istemediğini söyledi.

Alakeçi köylüsü Mehmet Ali Yüksel de büyük şehirlerden köye yerleşen yeni köylü olarak, bu güzel köylerde ekoturizm, agroturizm, doğa sporları ile aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak istediklerini dile getirdi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyemiz Esenay Hacıosmanoğlu,  ÇED Başvuru dosyasının  çok eksik ve yetersiz olduğunu, ayrıca, Kısacık Altın Madeni ile Dağahmetçe RES projesinin alanlarında çakışma olduğunu, iki proje bir arada olamayacağını ve  bu nedenle iptal edilmesi gerektiğini, alanların çakışmasının başvuru aşamasında belli olduğu halde bu bilginin halka aktarılmadığını ve ÇED başvuru dosyasında yer almadığını ve bunun son derece güven sarsıcı bir durum oluşturduğunu, Dağahmetçe köyünün tamamen Santral Alanı içinde kaldığını, proje bütününe yönelik mülkiyet durumunun tespitinin dosyada yer almadığını,  dosyada  proje ile ilgili detayların  olmadığını, kümülatif etki değerlendirmesinde yalnızca  yakındaki bazı RES projelerinin dikkate alındığını ve bölgedeki maden projelerinin ve taş ocaklarının hesaba katılmadığını belirtti.

Daha sonra söz alan yönetim kurulu üyemiz Seyhan Yüksek ise  projenin köylünün tarım arazisinin, merasının, ormanının ve ceviz bahçesinin içinde planlandığını, türbinlerin kuş ve yarasa ölümlerine sebep olduğu, bölgede klima etkisi yaparak İklimi değiştirdiğini, proje gerçekleşirse tarım arazilerinin değerinin düşeceğini, kurulacak enerjinin köylüye ve dolayısıyla kamuya hiçbir yararının olmadığını projenin iptal edilerek şirkete iadesini istedi.

Köylüler ve yaşam savunucuları doğasına, toprağına, havasına sahip çıkarak “Dağatmetçe Res projesine "HAYIR" dedi.

Sonucun köyden, köylüden ve yaşamdan yana olmasını umut ediyoruz.

   #KöyümüzdeResİstemiyoruz

#KazdağındaResİstemiyoruz!

#HavamaSuyumaToprağımaDokunma!

KAZDAĞI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ


Yorum Yazın