Cüneyt Akman durdurulamayan enflasyona dair felaket senaryosunu anlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cüneyt Akman durdurulamayan enflasyona dair felaket senaryosunu anlattı
Abone ol
Muhalif yazarı usta ekonomist Cüneyt Akman kişisel Twitter hesabında enflasyona ve politika faizine dair görüşlerini paylaştı. Akman'ın değerlendirmesine göre durum hiç iç açıcı değil.

Ünlü ekonomist Cüneyt Akman ekonomiye dair nokta tespitleriyle biliniyor. Muhalif yazarının sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar şöyle:

"Politika faizi meselesinde iş o hale geldi ki, enflasyonu durdurmak için politika faizini enflasyon oranına sadece yakın seviyeye bile yükseltsek binlerce firma gümbür gümbür batar. Hastalığı ileri seviyesine kadar tedavi etmezseniz normal tedavi de artık işe yaramaz.

"Hastalığın" ileri aşamalarına kadar seyredilmesi hâttâ teşvik edilmesi normal tedavinin artık işe yaramayışını garantilemekle kalmaz; hastalığın kendini yeniden üretmesini, bir kısır döngüyü de garanti eder. Ekonomik bir hastalık sayılabilecek enflasyon bunun iyi bir örneğidir.

Enflasyonu durdurmak için para arzının çeşitli yöntemlerle kısılması ortodoks teoride standart çare olarak gösterilir. Fakat sorun şu ki enflasyonist ortamda sadece para arzı arttığı için fiyatlar artmaz, fiyatlar arttığı için de (para talebi ve dolayısıyla) para arzı artar.


@drbakidemirel'in itirazı ve @ensar_yilmazz'ın cevabı merkez bankalarının işlevi konusunda eski bir tartışmayı gundeme taşıyor. Gündem olması da gerçekten elzem. Acaba diğer iktisatçılat ne der? M.bankaları sadece para paradan mı sorumlu olmalı istihdamı da hesaba katmalı mı?

Tabi bu sorum -benim belli bir düzeyde eleştirel baktığım malum olan- "Merkez Bankası Bağımsızlığı" konusuyla doğrudan ilişkili.
(Eleştirimi daha önce hem yazı olarak hem burada dile getirdim. Keyfî hükümet müdahalelerini onaylamak değil elbette o eleştiri.)"


Yorum Yazın