Cumhur İttifakı'nda 2 puan anlaşmazlığı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhur İttifakı'nda 2 puan anlaşmazlığı
Abone ol
Seçim Sistemi ve Siyasi Partiler Yasası’nda, AK Parti ve MHP'nin çalışmalarda sona gelmesine rağmen önemli başlıklarda anlaşamadığı belirtiliyor. İki parti arasında seçim barajı konusunda anlaşmazlık çıktığı, MHP'nin yüzde 5'lik teklifine AK Parti'nin sıcak bakmadığı öne sürülüyor. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından ortaya çıkan aksaklıkların başında sıralanan Seçim Sistemi ve Siyasi Partiler Yasası’nda, AK Parti ve MHP'nin çalışmalarda sona gelmesine rağmen iki partinin önemli başlıklarda anlaşamadığı belirtiliyor. Yürütülen çalışmaların ilk toplantılarında AK Parti ve MHP, ittifaksız bir sistemin kurulması için seçim barajının düşürülmesini gündemine almıştı. Gelinen süreçte iki parti arasında seçim barajı konusunda anlaşmazlık çıktı. 

Söz konusu çalışmalarda, AK Parti seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesinde ısrarlı olurken, MHP ise barajın yüzde 5’e indirilmesini istiyor. Cumhur İttifakı’nın iki ortağı çalışmalarda anlaşmazlık yaşarken, masaya ittifaksız seçim barajının da gündeme gelmesi dikkat çekti.

BARAJDA ANLAŞAMIYORLAR

Milli Gazete'den Muhammed Vefa'nın haberine göre, Seçim Sistemi ve Siyasi Partiler Yasası ile ilgili oluşturulan komisyona AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlık ederken, MHP adına ise Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız süreci yürütüyor. Yürütülen çalışmaların başında ‘seçim barajı ve ittifak sistemi’ ele alınırken, çeşitli formüller üzerinde duruluyor. Gelinen son süreçte iktidar partisi seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi noktasında ısrarlı olurken, MHP ise seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesini istiyor. İki parti seçim barajı konusunda anlaşamazken, MHP ittifaksız bir sistemin yüzde 5 ile oluşabileceğini savunuyor.

İTTİFAKSIZ SEÇENEK DE MASADA

Söz konusu çalışmalarda ittifak içerisinde yer alan partiler için farklı bir çalışmaların olabileceği de konuşuluyor.  İttifakla seçime giden partiler için seçim barajının ayrı uygulanması üzerinde görüşülürken, tek başına seçime giren partiler için seçim barajının yüzde 3 olarak belirlenmesi de bir diğer konu olarak dikkat çekiyor. Çalışmalarda AK Parti’nin, ‘dar ve daraltılmış seçim sistemi’ önerisinde bulunduğu ancak seçim barajı düzeltmesinden dolayı MHP’nin konuya sıcak bakmadığı belirtiliyor.

 


Yorum Yazın