Emel Seçen yazdı:

Çocuk ve Balıkçıl

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çocuk ve Balıkçıl
Abone ol

Usta Hayao Miyazaki’nin tam on yıl aradan sonra muhteşem dönüşünün ispatı niteliğinde olan The Boy and The Heron / Çocuk ve Balıkçıl, 27 Ekim 2023 tarihinde vizyona giriyor.

DÖRT ELEMENT VE YAŞAM

Toronto Film Festivalinin açılış filmi olarak perdeleri açan Çocuk ve Balıkçıl, 1868-1912 arasını kapsayan, Japon tarihinde, “Meiji Dönemi” olarak adlandırılan ve “İmparator Meiji”nin, saltanat dönemini içeren tarihsel bir süreçtir.

Japon İmparatorluğunun ilk dönemi kapsayan sürece geçişi temsil eden tarih; Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan, modern biçime dönüşe geçişi içerir.

Şogunluk sistemini kaldırırken, feodal beyliklerde bundan payını almıştır. Restorasyon ve yenilenme; posta ve polis teşkilatlarından başlayarak, başkent Tokyo olmuştur. Feodal samurai kültürünü tamamen ortadan kaldırmadan esasen Batı’ya karşı güçlü olmak için Samurainin kendisini güçlendirerek; egemenlik ve bağımsızlığın elde tutulup, Batı sömürgesini engellemek amaç edinmişti. Modern dünyaya uyum sağlamak adına 19.yy’ın başlarında, Yukichi Fukuzawa( 1835-1901), kurucusu sayılmaktadır. Bilgelik ve kültür köklerinin derinliği, saygı ağırlıklı yaşam şekillerinin son derece nitelikli bir animasyonda buluşturulması tarihi bilmeyenleri sorgulatırken diğer yandan kim olursak olalım, yaşamın dört elementin üzerinden döndüğünü, Mahito (Anlamı, Gerçek İnsan), karakteri üzerinden anlatmakta.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın