Leyla Emeç Tavşanoğlu yazdı:

Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin: “Güney koridoru dışlayıcı olmamalı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin: “Güney koridoru dışlayıcı olmamalı”
Abone ol

“Kuşak-Yol Projesi kazan-kazan bir projedir. Başka inisyatifleri memnunlukla karşılarız.Ama inisyatif dışlayıcı olursa bu hiç hoşumuza gitmez.”

Bu sözler üç yıldır Ankara’da görev yapan Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Liu Shaobin’e ait. Büyükelçi Liu hafta içinde İstanbul’a geldi. Marmara Grubu Vakfı’nın 37. dönem toplantısında bir konuşma yaptı. Toplantıda ağırlıklı olarak, Çin’den başlayıp Türkiye üstünden geçerek  İngiltere’de son bulan “Kuşak-Yol” projesinin onuncu yıl dönümünde “İpek Yolu” olarak da bilinen inisyatifin kazanımlarından söz etti.

Shaobin, konuşmasına şu sözlerle başladı:

“Bildiğiniz gibi Kuşak-Yol Projesi onuncu yılında. Ben Türkiye’ye pandeminin (Corona Virüs pandemisi) başlangıcında geldim. Dünya pandemiden kırılıyordu. Buna rağmen Türkiye’de dostluk ve işbirliği ilişkilerimizi geliştirdik. Pandemiye rağmen iki ülke olarak çok iyi işbirliği yaptık.”

Burada ben araya gireyim. Büyükelçi İu Shaobin Ankara’ya atandığı sırada Çin’in Wuhan şehrinden kaynaklandığı söylenen Corona Virüs salgınına karşı dünya ne yapacağını bilmez haldeydi. Pandemi patlak verdikten yaklaşık bir yıl sonra Çin’de virüse karşı klasik yöntemlerle Sinovac isimli bir aşı üretildi. Sinovac üretime geçer geçmez bunun ilk alıcı ülkesi Türkiye oldu. Bir kaç ay içinde Türkiye’ye onlarca milyon ünite Sinovac aşısı getirildi. Doğal olarak da Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti bu alışverişten son derece memnun kaldı.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın