CHP’nin kadın belediye başkan adayları nerede? Henüz göremedik…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’nin kadın belediye başkan adayları nerede? Henüz göremedik…
Abone ol
Dün, ülkemizde kadınların seçme ve seçilme hakkının kazanmasının 89. yılıydı…

Muhalif Analiz

Kadınların ‘seçme ve seçilme’ hakkı kazanmasının üzerinden neredeyse bir asır geçecek olmasına karşın ‘seçme’ kısmını kullanabilseler de seçilme hakkını kullanabildiklerini pek söyleyemeyeceğiz.

Çünkü siyasette erkek egemen bir yapıya sahibiz ve kadın temsili konusunda oldukça geri kalmış durumdayız.

Bu düşünceyi neye dayanarak mı söylüyorum?

Gündemimizde 2024 yerel seçimleri var ve bir önceki yerel seçimlerde kadın temsiliyeti oranı oldukça düşüktü: ‘2019’da seçilen belediye başkanları içinde kadın belediye başkanlarının oranı sadece yüzde 1,58’.

Şu anda 1932 belediye başkanının yalnızca 23’ü kadın, aslında 2019’da seçilmiş olan kadın belediye başkanı sayısı 43’tü. Kayyum atamaları sonrasında bu sayı 23’e kadar düştü. 2019 Yerel seçimlerini baz aldığımızda yüzde 1,58’lik bir oran bulunuyor.


Önümüzdeki yerel seçimlerde bir şeyler değişecek mi?

Gelin bunu “Daha fazla kadına, daha fazla gence alan açacağız. Yerel seçimlerinden başlayarak göstermemiz lazım” açıklamasında bulunan ‘değişim’ umuduyla genel başkanlık koltuğuna oturan Özgür Özel’in partisi CHP üzerinden düşünelim.

Değişim söylemiyle CHP’nin yeni genel başkanı olan Özgür Özel, kendi elinde olan yetkinlikler sayesinde 18 kişiden oluşan Gölge Kabine’yi 9’a 9 eşit şekilde böldüğünü belirtiyor.

Özel’in diğer bir ifadesi de “Kalem kağıt erkeklerin elinde; ne olur dedim bazı ilçelerde, önemli ilçelerde çok güçlü kadınları koysak. Geçmişte de Cumhuriyet Halk Partisi’nin benzer tercihleri olmuştu ve doğru işler olmuştu ama çok sembolik kalmıştı. Bundan sonra bu işler cesaretle yapacağız.”idi.

Özel, kadın adayların ortaya çıkması konusunda oldukça istekli davranıyor.

Şu ana dek, 2024 yerel seçimleri için resmi listeler henüz yayınlanmadı. Gündemdeki aday adaylıkları haberlerine geçmeden önce CHP’nin bir önceki seçimde ortaya koyduğu tabloya bakalım…

CHP’nin 31 Mart 2019 seçimlerindeki 904 belediye başkanı adayının 44’ü kadındı. Bunların ise sadece 10 tanesi seçilmişti. 10 belediye başkanı arasında büyükşehir belediye başkanı olabilen ise tek isim vardı.

Listenin tamamı şu şekildeydi:

Aydın’da Özlem Çerçioğlu,
İzmir Balçova’da Fatma Çalkaya, 
İzmir Selçuk’ta Filiz Ceritoğlu Sengel, 
İzmir Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan,
Amasya Gümüşhacıköy’de Zehra Özyol, 
Denizli Bozkurt’ta Birsen Çelik, 
Denizli Merkezefendi’de Şeniz Doğan, 
Edirne Uzunköprü’de Özlem Becan,
Karabük Safranbolu’da Elif Köse, 
Kocaeli İzmit’te Fatma Kaplan Hürriyet

Toplamda seçilmiş olan 251 belediye başkanının sadece 10’u kadındı. Bu da CHP’de kadın belediye başkanlarının tüm CHP’li belediye başkanları içerisinde yalnızca yüzde 3,98’lik bir kısmı oluşturduğunu gösteriyor.

Metinlerde ve açıklamalarda geçtiği sürece herkesin temennisi daha fazla kadın adayın listelerde yer alması…

Hatta 2 gün önce açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Deniz Yücel de “Aday profili belirleme sürecinde adayların toplumsal karşılığı ölçülerek, çoklu adayların teke indirilmesi ve bunların içerisinden mümkün olduğu kadarıyla kadın adayların tercih edilmesi yönünde bir irademiz olduğunu paylaşmak istiyorum” dedi.

Aday adaylığı başvuruları tamamlandı ve medyatik isimler olsun, eski yüzler olsun adaylığını duyuran birçok isim gördük.

Resmi adaylıklar açıklandıktan sonra göreceğiz ama şimdilik ne yazık ki bunlar içerisinde kadın simalara pek rastlayamadık.

Oysa garanti yerlerden kadın adaylar çıkarılacağı Özgür Özel tarafından söylenmişti. Yani adayların isimleri daha şimdiden kamuoyuna yansıtılarak hafızalarda kalıcı olması sağlanabilirdi.

Benzer düşüncelere sahip olan sadece biz değiliz ki, Ünlü Yazar Buket Uzuner de X platformu üzerinden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e çağrıda bulundu:

“Sayın Özgür Özel size Kadıköylü bir kadın yurttaş ve 1 ilçe mahallesinin 10 yıllık muhtarlık üyesi olarak yazıyorum. Türkiye’de en fazla üniversite mezunu kadının yaşadığı Kadıköy eş-dost erkek değil saygın, halkla iletişimi olan, laik bir kadın belediye başkanı hak ediyor. Kişisel olarak benim siyasi hırsım olmadığını okurlar ve dostlar bilir. Ben size Kadıköylü kadın yurttaşlar olarak yıllardır konuştuklarımızı artık sizin de duymanız için yazıyorum. Biz kadınlar sadece oy deposu değiliz. Teşekkürlerimle.

@eczozgurozel (Özgür Özel)

@ekrem_imamoglu (Ekrem İmamoğlu)”


Sonuç olarak; Büyükşehir ya da ilçe belediye başkanlığı için aday adaylığını duyuran güçlü kadın figürler çok göremedik.

Umarız ki resmi adaylıklar açıklandığında şaşırtıcı kadın adaylar görürüz, dileriz ki eşit temsiliyet göz önüne alınmış olur ve erkek adaylarla eşit sayıda kadın aday ismi duyabiliriz.

 

 


Yorum Yazın