CHP’li Karabat: AKP’nin oluşturduğu yoksulluk düzeninin yeni adı asgari ücret

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Karabat: AKP’nin oluşturduğu yoksulluk düzeninin yeni adı asgari ücret
Abone ol
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, ”Sürdürülebilir yoksulluğun adı asgari ücret oldu ve AK Parti 6 ayda bir enflasyon sebebiyle yaptığı zammı lütuf olarak sunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Asgari ücret görüşmeleri sürerken Karabat, sosyal medya hesabından iktidarın ücretle ilişkin politikasını eleştirdi. 

Karabat şunları yazdı: 

”AKP’NİN YOKSULLUK DÜZENİNİN ADI ASGARİ ÜCRET OLDUAVRUPA’NIN EN KÖTÜ TABLOSU BİZDE

1-İnsanca bir yaşam için Türkiye’nin asgari ücreti konuşmaması gerekiyor. Çalışan 2 kişiden biri asgari ücret alıyor. 400 dolar olsa ne olur, 500 olsa ne olur... Asgari ücret ile bir gelecek kurulamaz.

2-Sürdürülebilir yoksulluğun adı asgari ücret oldu ve AK Parti 6 ayda bir enflasyon sebebiyle yaptığı zammı lütuf olarak sunuyor. Bu bir siyasi tercih ve AK Parti bunu sistematik olarak uyguluyor. İşçiler asgari ücrete mahkum ediliyor ve başka yardımlar veriliyor.

3-Oysa ki Türkiye’de emekçiler çok daha fazlasını hak ediyor. Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretli çalışma oranının %37 olduğunu söylemişti. DİSK verilerine göre ise bu oran %57 seviyesinde. Asgari ücretin %10 fazlasına kadar maaş alanların oranı da %65’i buluyor.

4-Peki bizi kıskanan Avrupa’da durum ne?

Hollanda: %3 Almanya: %5 Fransa: %8 İrlanda: %11Bulgaristan: %14Polonya: %17 Romanya: %21 Avrupa Birliği ortalaması: %9.

5-İhracatçılar diyor ki ”Asgari ücret 400 doları geçmesin.”Çünkü toplam ihracatın sadece %3’ü yüksek katma değerli.Geri kalanını ben size söyleyeyim.En fazla ucuz iş gücümüzü ihraç ediyoruz.Sonra hammaddemizi ve enerjimizi...

6-Asgari ücret sembolik bir rakam olmalı ve çalışanlar tecrübesi ile eğitimine göre bunun üstünde maaş almalı. Ancak AKP, yoksulluğu kontrol etmek için asgari ücreti genel maaş seviyesine getirmeye çalışıyor.”


Yorum Yazın