Ağustos ayı Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü açısından kara bir ay olarak tarihe geçti. CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre son bir ayda sosyal medya platformu Instagram 8 gün karartılırken, iktidara eleştirel yorumlar gerekçe gösterilerek kanallara ceza kesildi. Gazeteciler ise yaptıkları haberler ve paylaşımlar nedeniyle davalar, soruşturmalar, tehditler ve saldırılarla susturulmaya çalışıldı. CHP Milletvekili Çakırözer, “Ağustos ayında adliyeler kapalı olmasına rağmen gazetecilerin kaderi yine soruşturmalar, yine saldırılar, yine tehditler! Gazeteden televizyona, Instagram’dan Anayasa Mahkemesi’ne kadar karatmadıkları, sansürlemedikleri yer kalmadı. Tüm bu baskılara rağmen halkın haber alma hakkı için özveriyle mücadele veren basın yayın kuruluşları ve basın emekçilerinin hak ve özgürlüklerinin korunması için sonuna kadar yanlarındayız” dedi
HABERE SANSÜR, GAZETECİYE HAPİS
TBMM’deki gazeteci kökenli milletvekillerinden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer her ay düzenli hazırladığı Basın Özgürlüğü Raporu’nu yayınladı. Çakırözer’in kamuoyu ile paylaştığı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre son bir ayda yaşanan ihlaller şöyle:
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin parasını haczettiren şirkete ilişkin haber ve paylaşımları önce erişime engellenen gazeteci Bülent Mumay’a 20 ay hapis cezası da verildi.
- Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan hakkında, bir savcının geçmişte FETÖ ile ilişkisini konu alan yazısı nedeniyle dava açıldı.
- Gazeteci Altan Sancar’a yerel seçimlerde seçmen taşınması iddialarına ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı.
- Gazeteci Zeynep Kuray hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek örgüt propagandası suçlamasıyla iddianame hazırlandı.
- Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan dosyası şüphelilerinden Erkan Yıldırım'a geçmişte İYİ Parti’nin TBMM grup toplantısında söz hakkı verildiğini hatırlatan gazeteciler Ersin Eroğlu ve Özlem Gürses hakkında İyi Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener suç duyurusunda bulundu.
YAZILMASIN DİYE SALDIRI, TEHDİT VE GÖZDAĞI
Ağustos ayında gazetecilere yönelik şiddet, tehdit ve hedef göstermeler de hiç ara dahi vermedi.
- İsrail Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında TRT ekibini de hedef alarak kurşunladı. Muhabir Sami Berhum yaralandı.
- Yalova Armutlu’da denizde kaybolan kişilerin haberini yapmak için olay yerine giden DHA Yalova Muhabiri Zehra Baykal kayıp yakınlarının saldırısına uğradı.
- Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül yolsuzluk usulsüzlük haberleri yaptı diye DEM Partili Tatvan Belediye Başkanı ve koruması tarafından hedef gösterildi, tehdit edildi.
- Sözcü gazetesi Elazığ muhabiri Evren Demirdaş, iktidara yakın bir iş insanının aldığı ihaleleri haber yaptı diye şirket tarafından hedef gösterildi.
ELEŞTİRDİ DİYE KANALLARA CEZA YAĞDI
- RTÜK, iktidara yönelik eleştirel yorumlar nedeniyle TELE1 ve Flash Haber’e yüzde 3 idari para cezası verdi. Halk TV hakkında da Gazze’de yaşananlara ilişkin yorumları nedeniyle inceleme başlatıldığı duyuruldu.
- RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak röportajı yapan yayıncılar için uyarıda bulundu.
- Halk TV, Sözcü TV ve Cumhuriyet gazetesi, MHP tarafından ‘FETÖ ve batı tarafından fonlanan medya’ diye hedef gösterildi.
INTSAGRAM’A KAPATMA, KİTABA TOPLATMA
- Ağustos ayında dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Instagram’a erişim 8 gün boyunca engellendi. Platformun ‘katalog suçlara uymadığı’ gerekçesiyle erişime kapatıldığı açıklandı.
- Gazeteci Murat Ağırel’in Türkiye’de uyuşturucu ticareti ve kara para aklamayı konu alan ‘Havala’ başlıklı kitabı hakkında suç duyurusunda bulunuldu ve kitabın toplatılması istendi.
AYM SİTESİNİ BİLE KARARTTILAR
- Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı’nın ‘her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunma’ yetkisini ‘basın ve ifade özgürlüğüne müdahalede edilmesine imkân tanıyabileceği’ gerekçesiyle iptal etti. AYM’nin iptal kararını duyuran X paylaşımı silinirken, karara ilişkin duyuru da web sitesinden kaldırıldı.
YÜZLERCE HABERE ARTIK ERİŞİLEMİYOR
Ağustos ayında erişim engeli getirilen haber ve içerikler ise şöyle:
“Cumhurbaşkanı Danışmanlarından birinin lüks saati ve ayakkabısı hakkında yapılan haberler ve sosyal medya paylaşımları, Cumhuriyet Savcısının trafikte tartıştığı avukata silah çektiğine ilişkin haberler, Emniyet içerisinde FETÖ ve KÖZ yapılanması iddialarını içeren haberler haber, Hizbullah tetikçileri hakkında açılan kamu davasının zaman aşımına uğradığı için düşmesine karar verilmesine ilişkin haber, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesiyle ilgili çeşitli haberler, ürünlerinde domuz eti tespit edilen firma hakkındaki haberler, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in sermaye piyasası kurulu hakkındaki rüşvet iddialarına ilişkin paylaşım ve haberler, Çanakkale Biga’da gerçekleşen kadın cinayetine ilişkin haberler, eski bakan ve oğullarının KİPTAŞ’tan özel indirimle 5 daire almasına ilişkin iddialar, vb.”
Ayrıca Türkiye’de erişim engellerinin oluşturduğu sansürün takibini yapan İfade Özgürlüğü Derneği’nin web sitesindeki 14 erişim engeli haberi de engellendi ve silindi.
Yorum Yazın