CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’dan bütçe değerlendirmesi: Hikayeler bol, büyüklere masallar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’dan bütçe değerlendirmesi: Hikayeler bol, büyüklere masallar
Abone ol
CHP Grup Başkanvekili, İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, Meclis Genel Kurulu’nda devam eden 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ni, “Hikayeler bol, büyüklere masallar” diye değerlendirdi. Günaydın, “2021 Aralığında 11 TL olan döviz dünyada devalüasyon rekoru kırmış, bugün 29 lira; herkes bilir ki, devalüasyon bu denli olur ise ihracatın ucuzlaması ve hızlanması, ithalatın pahalanması lazım. Ama böylesine bir devalüasyon ortamında dış ticaret açığı patlamış, bunu bir başarı öyküsü olarak anlatabiliyorlar”.

Ankara- Muhalif

CHP Grup Başkanvekili, İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, Meclis Genel Kurulu’nda devam eden 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ni, “Hikayeler bol, büyüklere masallar” diye değerlendirdi.  Ticaret ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının 2024 yılı bütçelerin de "Konuşma yaparken acaba inanmadıkları bir şeyi mi anlatıyorlar, bunun eğitimini mi almışlar; yoksa inandıkları bir şeyi mi anlatıyorlar?"  yorumu iktidarın tepki gösterdiği Günaydın, bütçeyle ilgili “Hikâyeler bol, büyüklere masallar” dedi.

 Günaydın’ın, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları üzerindeki konuşması şöyle;

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Değerli milletvekilleri, evet, Ticaret Bakanını ve Sanayi ve Teknoloji Bakanını dinledik; uzun uzun dinledik. Ben sunumlar için hem kendilerine hem de bürokrat arkadaşlara kuşkusuz teşekkür ediyorum. İnanın şöyle yaptım: "Konuşma yaparken acaba inanmadıkları bir şeyi mi anlatıyorlar, bunun eğitimini mi almışlar; yoksa inandıkları bir şeyi mi anlatıyorlar?" diyerek dikkat ettim.

LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) - Böyle bir ithamda bulunamazsınız.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Buradan şunu söyleyeyim: Mesela arkadan arkadaşımız dedi ki: "İhracat rakamlarını veriyorsunuz Sayın Bakan, ithalat rakamları da verin." Verdiniz mi Sayın Bakan? (AK PARTİ sıralarından "Verdi." sesleri)

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Bakın, ben şimdi vereyim size: 2021'de 225 milyar dolar ihracatınız var, 271 milyar dolar ithalatınız var.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Sayın Bakan, 2022 yılında ihracat 254 milyar dolar, ithalat 363 milyar dolar. Yani yıllık dış ticaret açığınız 109 milyar dolar. 2023'ün Ocak-Ekim ayları arasında dış ticaret açığınız 94 milyar dolar ve bunu siz hangi ortamda veriyorsunuz? 2021 Aralığında 11 TL olan döviz dünyada devalüasyon rekoru kırmış, bugün 29 lira; ben makroekonomi doçenteyim, azıcık ekonomi okuyan herkes bilir ki devalüasyon bu denli olur ise ihracatın ucuzlaması ve hızlanması, ithalatın pahalanması lazım. Siz böylesine bir devalüasyon ortamında dış ticaret açığını patlatmışsınız ve hâlâ bunu bir başarı öyküsü olarak anlatabiliyorsunuz; gerçekten kutlamak lazım! (CHP sıralarından alkışlar) Yani buna inanmak ve bunu inanarak anlatmak gerçekten kutlanabilecek bir şeydir.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - İşsizlik için söyleyeyim size: Geniş tanımlı işsizlik yüzde 19 ila yüzde 22 arasında, işsizliği kapattığınızı falan söylüyorsunuz, üniversite mezunu çocuklar arasında yüzde 40 işsizlik. Bakanlık koridorlarından çıkın, bir dışarıya bakın, akrabalarınıza da bakmayın, milletin çocuklarına bakın, işsizliği orada görürsünüz.

Gelelim sanayi ve ticaret boyutuna: Arkadaşlar, hiç "sınai kaydırmacılık" diye bir şey duydunuz mu hayatınızda? Türkiye, gıda sanayisinde, dünya 1'incisi; un sanayisinde en çok üretimi ve ihracatı biz yapıyoruz. Peki, hiç merak etmiyor musunuz? Bundan kırk, elli yıl evvel İngiltere şampiyondu da siz geldiniz, onları geçtiniz mi, yoksa düşük katma değerli işleri size mı bırakıyorlar, hiç merak ettiniz mi?

Taşa, toprağa dayalı sanayi... Dünyanın beton üretiminde, lidersiniz, ihracatında da lidersiniz. Niye? Çünkü düşük katma değerli ve çevre kirletici özelliği yüksek olan sanayileri size devretmişler, "Siz üretin, bize gönderirsiniz." diyorlar.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Tekstil aynı şekilde. Ha, bir de savunma sanayisi, söyleyeyim, anlattınız ya arkadaşları uzun uzun.

Bakın, dünya da savunma sanayisinde ilk 100'de 4 firmamız var yani sabaha kadar konuşabilirsiniz, bunların içerisinde bizim de övüneceğimiz çok şey vardır ama gerçek budur. İlk 100'de 4 firmanız var yani ilk 100'de 96 firma başka ülkelerde. Peki, bu ilk 100'deki firmalarımızdan TUSAŞ ne zaman kurulmuş? 1973'te. (AK PARTİ sıralarından gürültüler) ROKETSAN ne zaman kurulmuş? 1988'de yani özetle şunu söylemek istiyorum: İnanmak çok önemlidir ama doğru şeye inanmak, doğru şeye iman etmek acayip önemlidir. Türkiye böyle bir yıkım yaşarken yalnızca kur korumalı mevduata... 55 milyar dolardır sevgili arkadaşlar.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - 6 Şubat depreminde Türkiye'de 11 ilde yıkılan binaların ekonomik maliyeti 55 milyar dolardır, bugünkü kurla çarparsanız 1 trilyon 600 milyar TL eder. Siz yalnızca kur korumalı mevduata 600 milyar lira gömdünüz yani bu memlekette depremin verdiği zararın yüzde 45'ini yalnızca KKM'yle verdiniz ve siz bunu bize başarı diye anlatabiliyorsunuz. Alkışlayabilirim ama memleket çökerken alkışlanabilecek ya da eğlenebilecek bir durum yok. Umarım bu memleket bu ortamdan kısa süre içerisinde kurtulur, bu da ancak bir iktidar değişikliğiyle mümkündür.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Rakamlara cevap verin, rakamlara; ithalat, ihracat ortada. Uzun uzun hikâye anlatarak bir yere varamazsınız. Rakamları görün ona göre konuşun. Hikâyeler bol, büyüklere masallar...


Yorum Yazın