Challenger uzay aracının kalıntıları bulundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Challenger uzay aracının kalıntıları bulundu
Abone ol
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1986’da fırlatıldıktan 73 saniye sonra patlayan Challenger uzay mekiğinin bir parçasının Florida kıyılarında bulunduğunu doğruladı. Bulunan parça, 6 metre uzunluğa sahip.

NASA, geliştirdiği ikinci uzay aracı Challenger ile 7 astronotunu uzaya göndermeyi planlıyordu. Fakat fırlatmanın gerçekleştiği 28 Ocak 1986 gününde uzay mekiğinin zarar gören contaları büyük bir faciaya yol açtı. Uzay mekiği, uçuşunun 73. saniyesinde infilak etti, 7 astronot hayatını kaybetti.

Webtekno'nun haberine göre Challenger mekiğine ait parçaların birçoğu toplanmış olsa da, bugün 35 yıldır okyanusta yatan yeni bir parça keşfedildi. History Channel’da yayımlanacak bir belgeselde keşfedilen parça, NASA tarafından incelendi ve parçanın Challenger’a ait olduğu doğrulandı.

NASA’nın Challenger mekiğine ait parça, History Channel’ın paylaştığı bir tanıtım fragmanında gözüktü. Fragmanda, parçanın üzerindeki kumlar temizleniyordu. Parça, 20 santimetrelik karolarla kaplı ve toplamda 6 metre uzunluğa sahipti. Fragmanın sonunda ise bir dalgıç, “Galiba NASA ile konuşmalıyız” diyordu.

NASA dün (10 Kasım) yaptığı açıklamada, enkazın Florida kıyılarında İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma enkazları arayan bir film ekibi tarafından bulunduğunu söyledi. NASA yöneticisi Bill Nelson yaptığı açıklamada, “Yedi cesur kaşifin Challenger‘da hayatını kaybetmesinin üzerinden yaklaşık 37 yıl geçmiş olsa da bu trajedi sonsuza dek ülkemizin ortak hafızasında yer alacak” dedi.

Ne olmuştu?

Personelin tüm endişelerine rağmen Challenger uzay mekiğinin kalkışına yeşil ışık yakılmıştı. Challenger, kalkıştan yalnızca 73 saniye sonra patladı.

Challenger’in infilakı canlı yayında ABD ve dünyada milyonlarca kişi tarafından izlenmişti.

Challenger, bugün “NASA’nın uzay programını sonsuza dek değiştiren” mekik olarak hatırlanıyor. Challanger, uzaya çıkan ikinci mekikti. Patlamadan önce 1983 ile 1986 arasında uzaya toplam dokuz yolculuk yapmıştı. 

Space.com’a göre Challanger, ilk ABD’li kadını ve ilk Afro-Amerikalı’yı da uzaya taşıyan mekikti.


Yorum Yazın