Kimlikle seyahat mümkün!

Bosna Hersek'te mutlaka gezmeniz gereken 10 yer

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bosna Hersek'te mutlaka gezmeniz gereken 10 yer
Abone ol
Saraybosna ve Mostar şehirlerinin ünüyle bilinen Bosna Hersek, oldukça güzel bir ülkedir. Kültürel ve tarihi zenginlikleriyle ünlü olduğu bilinen bir gerçektir. Bosna Hersek'e kimlikle seyahat mümkün. Peki gezmek için en iyi yerler neresi sizler için derledik.

1. Saraybosna Başçarşı

Çarşı, Saraybosna'da tarihi değer taşıyan, alışveriş merkezlerinden biridir. Çarşının ortasında tarihi bir sebil bulunmaktadır. Çarşı, Osmanlı Dönemi'nde inşa edilmiştir. Bu sebeple içerisinde birçok Osmanlı mimarisine rastlamak mümkündür. Dükkanlar, bedestenler, camiler ve akla gelebilecek yapılar mevcuttur. 19. yüzyılda bir yangın sonucu harap olmuş ve yeniden yaptırılmış olsa da her yeri tarih kokmaktadır.

2. Saraybosna Umut Tüneli

Saraybosna'da gezmeye devam edenler için ikinci uğrak yeri Umut Tüneli'dir. Tünel, Savaş yıllarında çok önemli bir görev üstlenmiştir. Bu sebeple müzeye dönüştürülmüştür. Şehrin hayata tutunmasında ve savaşta teslim olmamasında etkili olan yer olarak kabul edilmektedir. Savaşta hastalar ve yaralılar buraya taşınarak tedavi ettirilirken, mühimmatlar saklanmıştır.

3. Saraybosna Katedrali

Saraybosna'da bulunan ve tarihiyle ünlü olan Katedral her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır. 1889 yılında Ferdadiye Caddesi üzerinde inşa edilmiştir. Yapılışı sırasında Notre Dame Katedrali esin kaynağı olmuştur. Katolikler burada ibadetlerini yapmakta ve buraya "İsa'nın Yüce Kalbi" adını vermektedir. Bosna Hersek, özellikle Saraybosna, farklı dinlerin bir arada yaşadığı bir nokta olmuştur.

4. Mostar Köprüsü

Saraybosna'dan sonra en fazla dikkat çeken şehir Mostar olarak kabul edilmektedir. En fazla ziyaret akınına uğrayan şehirdir. Mostar Köprüsü ise uğrak mekanlardan biridir. Neretva Nehri üzerinde bulunmaktadır. Köprü dünyanın en önemli yapıları arasındadır. Çünkü bazı özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. 1566 yılında Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiş olup, dönemin özelliklerine göre bir hayli teknolojiktir. Dünya Miras Listesi'ne eklenmiş olan nadir eserlerden biri olmuştur.

5. Kravice Şelaleleri

Mostar'da bulunan, en fazla ziyaret edilen tarihi mekanlardan birisi de Kravice Şelaleleri olarak kabul edilmektedir. Kentin yaklaşık olarak 40 km uzağında bulunmaktadır. Şelale çok yüksek olup 25 metre yükseklikten akmaktadır. Her yaz yemyeşil doğasıyla birlikte turistlerin akınına uğramaktadır.

6. Karagöz Bey Camii

1557 yılında icat edilen cami nakışlı kubbeye ve oldukça yüksek bir minareye sahiptir. Caminin iç ve dış kısmı adeta bir mühendislik harikasıdır. Ayrıca cami Mostar ilinin nadide camilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Cami ilk olarak Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra 1992 yılında yıkılarak yeniden yapılmıştır. Yan tarafında eskiden medrese olarak kullanılan eski halk kütüphanesi mevcuttur.

7. Patoçari Mezarlığı

Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan Srebrenitsa sınırlarındaki tarihi mezarlıktır. Bu mezarlık ilginç bir özellik taşımaktadır. Farklı doğum tarihine sahip ama aynı tarihte ölmüş kişilerin mezarlarını barındırmaktadır. Çünkü mezarlık 1995 yılında Sırp birlikleri tarafından öldürülen erkek Boşnak sivillerinden oluşmaktadır.

8. Blagay Kasabası

Neretva'nın kollarından biri olan Buna Nehrinin çıkış noktasındadır. Bu belde Müslümanlığın yayıldığı ilk beldedir. Mostar'a 15 km uzaklıkta olup zamanında tekke olarak bilinen bir kasabadır. Ayrıca burada balık tesisleri mevcuttur. Burada tutularak pişirilen lezzetli kırmızı balıklar yemek mümkündür.

9. Poçiteli Köyü

Türk köyü hatta ilk Türk köyü olarak kabul edilmektedir. Blagay ve Kravice Şelalesi arasında kalan, oldukça yeşil doğasıyla biline verimli bir köydür. Köy sınırlarında ünlü tarihi Visako Kalesi ziyaret edilebilir. Bu köy UNESCO listesinde yer alan küçük ve şirin bir yerdir.

10. Konjic Kasabası

Saraybosna'ya en yakın olan ve genellikle ilk ziyaret edilen kasabadır. Yalnızca 55 km uzaklıktadır. Kasabanın adı "atların dinlenme yeri" anlamını taşımaktadır. Kasabada en dikkat çeken nokta Konjic Köprüsü'dür. Köprü 2. Dünya Savaşı yıllarında Almanlar tarafından yerle bir edilmiştir. Ancak daha sonra tekrar yapılmıştır. Ayrıca burada Vardacka Camii bulunmaktadır. Bu cami 2. Dünya Savaşı yıllarında minaresi parçalanmıştır. Cami ibadete açıktır. Ancak o yıldan beri savaşın anısını hatırlamak adına yaptırılmamıştır. Bu sebeple tarihi bir önem taşıyan camidir.


Yorum Yazın