Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik yazdı:

BM'nin çıkarları ve 'insani ara' kararı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BM'nin çıkarları ve 'insani ara' kararı
Abone ol
Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik'in BM'nin İsrail - Filistin savaşına ilişkin 'insani ara' kararını değerlendirdiği yazısı...

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Filistin topraklarında Gazze’de yaşanmakta olan facianın, vahşetin ancak 40’ıncı gününde bir Karar kabul edebildi.

Kararda “Temel mal ve hizmetlerin sağlanmasını kolaylaştırmak için (çatışmalarda) Gazze Şeridi'nde acil ve genişletilmiş insani duraklamalar (uygulanması) ve koridorlar (açılması)” çağrısında bulunuldu.

Karar’da ayrıca, “başta çocuklar olmak üzere Hamas ve diğer gruplar tarafından tutulan tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve tarafların Gazze'deki sivilleri hayat kurtarıcı hizmetlerden ve insani yardımdan mahrum bırakmaktan kaçınmaları” çağrısı yer aldı.

Karar 12 olumlu oyla kabul edildi. ABD, İngiltere ve Rusya çekimser kaldı.

ABD ve İngiltere, başlıca, 7 Ekim’de İsrail’e saldıran ve böylece çatışmaları başlatan Hamas’ı “kınama” ifadesinin yer almamış olması sebebiyle karara çekimser kaldıklarını açıkladılar.

Rusya, BM Âcil Özel Genel Kurulu kararındaki “İsrail'in İşgal Altındaki Doğu Kudüs ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarının Geri Kalanındaki Yasadışı Eylemleri” ibaresine Konsey kararında da yer verilmesi yolunda verdikleri değişiklik önergesinin reddedilmesi sebebiyle çekimser oy kullandıklarını vurguladı.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Yorum Yazın