BM'den uyarı: Her gün 1 milyar öğün israf ediliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BM'den uyarı: Her gün 1 milyar öğün israf ediliyor
Abone ol
Birleşmiş Milletler, gıda israfına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), yaklaşık 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği bir ortamda, 2022'de dünya çapında bir günde 1 milyardan fazla öğünün israf edildiğini açıkladı. 

UNEP, "Uluslararası Sıfır Atık Günü"nde, 2024 Gıda İsrafı Endeksi Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, 2022'de kişi başına düşen 132 kilogram gıda israfıyla, dünya genelinde tüketilen gıdaların beşte biri olan 1,05 milyar tonun üzerinde gıda atığı üretildi. Bu durumda, dünya genelinde yaklaşık 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği ve dünyanın üçte birinin gıda güvensizliği yaşadığı bir ortamda, bir günde 1 milyardan fazla öğünün israf edilmesi dikkat çekici. 

Gıda israfının yıllık sera gazı salımının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğu ve bu oranın havacılık sektörünün yaklaşık beş katına denk geldiği belirtilirken, bu israfın yaklaşık 1 trilyon dolara mal olduğu ifade edildi. Raporda UNEP İcra Direktörü Inger Andersen'in, "Dünya genelinde gıda israfının bu şekilde devam etmesi durumunda, milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya kalacak." değerlendirmesine de yer verildi. Andersen ayrıca, gıda israfının iklim ve çevre üzerinde de olumsuz etkiler yarattığını belirterek, ülkelere israfı önleme çağrısı yaptı.


Yorum Yazın